Nieuws


Nieuwe vliegtuigen en helikopters overgedragen aan Kustwacht

03-11-2022    15:19 uur

Na een jarenlang traject van aanbesteden, vernieuwen en trainen heeft de Kustwacht vandaag officieel nieuwe vliegtuigen en helikopters in dienst genomen. Tijdens een bijeenkomst op Schiphol-Oost werden ze door de Directeur Projecten van de Defensie Materieelorganisatie (DMO), commodore Harold Boekholt, overgedragen aan Directeur Kustwacht Nicole Kuipers.

Commodore Harold Boekholt draagt de Dash 8 en AW189 over aan Directeur Kustwacht Nicole Kuipers

Ongelofelijk blij

“Vandaag is een belangrijk moment voor de modernisering van de Kustwacht. De nieuwe vliegtuigen en helikopters hebben verbeterde apparatuur aan boord voor onze taakuitvoering. Ik ben daar ongelofelijk blij mee, maar ook voor de collega’s die er mee gaan werken!” vertelt Nicole Kuipers.

Einde tijdperk luchtmacht

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt stond stil bij de uitdienststelling van de vliegtuigen van het type Dornier 228. De Koninklijke Luchtmacht had deze toestellen sinds 2008 in dienst en leverde samen met de Koninklijke Marine vliegers voor dit toestel. Met de komst van de Dash 8-vliegtuigen vervalt deze taak voor de luchtmacht en marine. De nieuwe vliegtuigen worden gehuurd van en onderhouden door ISR Support Europe. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het leveren van de piloten.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt bedankte iedereen die betrokken was bij de Dornier 228.

Verbeterde apparatuur

Nicole Kuipers: “De nieuwe vliegtuigen bieden veel meer mogelijkheden. De toestellen hebben bijvoorbeeld een moderne radar die het aanwezige scheepvaartverkeer in een groot zeegebied in kaart brengen. De mogelijkheid om rookmarkeerders en boeien om een locatie te markeren tijdens zoekacties. En de Dash-8 kan bijvoorbeeld langer vliegen. Kortom, voor de operatie van de Kustwacht is dit een echte vooruitgang en verandering voor onze werkwijze.”

Directeur Kustwacht Nicole Kuipers: “De nieuwe toestellen zijn echt een vooruitgang voor de Kustwacht.”

Helikopters

Vanaf 4 november beschikt de Kustwacht over twee AW189-reddingshelikopters van Bristow. Deze nemen de taak over van de huidige Dauphin-helikopters van NHV. De nieuwe helikopters zijn groter en hebben daardoor een reddingcapaciteit van 19 personen. Daarnaast maakt een verpleegkundige (‘SAR-nurse’) deel uit van de crew in zowel Den Helder als bij Midden-Zeeland. De helikopters worden door de Kustwacht ingezet bij zoek- en reddingsacties, medische evacuaties en het brengen van een brandweerteam naar een schip op zee.

Overdrachtsceremonie Dash 8 en AW189 op Schiphol
Tijdens een bijeenkomst op Schiphol-Oost kreeg de Kustwacht de nieuwe toestellen overgedragen.

Vernieuwing

“Het is een mooie, grote stap die we maken met onze nieuwe vliegende eenheden. Op alle vlakken gaan we erop vooruit. Maar het betekent ook wel een einde van een tijdperk voor de collega’s van de luchtmacht en marine. Ik ben ze uiteraard dankbaar voor hun inzet de afgelopen jaren! En datzelfde geldt voor de collega’s van de Defensie Materieel Organisatie; die zich hebben ingezet voor deze nieuwe contracten.” geeft Nicole Kuipers tot slot aan.

Meer informatie

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven