Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is onze belangrijkste operationele partner voor zoek- en reddingsacties op het water. De KNRM heeft 46 reddingstations langs de Nederlandse kust en aan de ruime binnenwateren. Aan boord van de reddingboten werken professionele vrijwilligers van de KNRM. Zij staan dag en nacht klaar om in alle omstandigheden in actie te komen als de Kustwacht ze alarmeerd.

Zoek- en reddingsacties

Bij zoek- en reddingsacties alarmeren we de reddingboten van de KNRM. Het Kustwachtcentrum in Den Helder houdt contact met de reddingboten en stuurt de bemanning aan.  

Vanaf het strand

Naast de reddingboten heeft de KNRM kusthulpverleningsvoertuigen. Dit zijn grote trucks die bij zoek- en reddingsacties kunnen ondersteunen vanaf het strand. De kusthulpverleningsvoertuigen kunnen bijvoorbeeld gewonden vervoeren. Ook werken er Lifeguards van de KNRM op het strand. Zij houden in de zomermaanden de stranden van de waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog in de gaten. De KNRM Lifeguards letten daarnaast op de strandgasten bij de Wassenaarseslag. Dit doen ze in samenwerking met de Wassenaarse Reddingsbrigade.

Radio Medische Dienst

Bij ongelukken of ziekte aan boord van een schip, waar ook ter wereld, kan de kapitein advies vragen aan de Radio Medische Dienst van de KNRM. De artsen van de Radio Medische Dienst zijn via de Kustwacht 24 uur per dag bereikbaar.

Lees meer

Informatie speciaal voor

Terug naar boven