Rijksrederij

De Rijksrederij beheert en onderhoudt onze patrouilleschepen: Zeearend, Visarend en Barend Biesheuvel. Wanneer de Kustwacht schepen van andere organisaties huurt, regelt de Rijksrederij de contracten. Een voorbeeld van zo’n schip is de noodhulpsleper Guardian.

Beheer en onderhoud van schepen

De Rijksrederij is onderdeel van Rijkswaterstaat, maar werkt als een zelfstandige organisatie. Niet alleen de Kustwacht gebruikt schepen van de Rijksrederij. Ook de Douane, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doen dit. De Rijksrederij beheert en onderhoudt 100 schepen.

Nautische bemanning

Aan boord van onze patrouillevaartuigen zijn collega’s van de Rijksrederij werkzaam. Dit noemen we de nautische bemanning. De nautische bemanning is onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip. Zij zorgen ervoor dat het schip gereed is om te kunnen varen en besturen het schip.

Uitrusting aan boord

De Rijksrederij levert ook middelen die nodig zijn voor het uitvoeren van taken op zee. Bijvoorbeeld de uitrusting die nodig is voor het markeren van vaarwegen, het uitvoeren van metingen en het controleren van de visserij.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven