Inspectie Leefomgeving en Transport

We werken samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Aan boord van schepen controleren we op werk- en leefomstandigheden. We voeren ook bemanningscontroles uit. Bij incidenten of calamiteiten aan boord van schepen informeren we de ILT.

Bemanningscontroles vissersschepen

Collega’s van de ILT werken in het Kustwachtcentrum. Zij houden we toezicht op de scheepvaart. Vissersschepen moeten de juiste documenten aan boord hebben. De bemanning moet de vereiste diploma’s hebben. En schepen moeten voldoende bemanningsleden hebben om veilig te kunnen varen. Hier controleren we op.

Aan boord van Kustwachtschepen

Aan boord van onze patrouilleschepen werken verschillende diensten samen. Een team kan bijvoorbeeld bestaan uit collega’s van de ILT, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Politie. We gebruiken hiervoor de term Boarding Officers. Wanneer er in het Kustwachtcentrum aandachtspunten worden gevonden, kunnen de Boarding Officers het schip op zee controleren.

Meldingen

De ILT controleert ook schepen in de haven. Niet alleen vissersschepen, maar ook andere schepen kunnen worden gecontroleerd. De Kustwacht meldt incidenten en overtredingen op zee aan de ILT. Bijvoorbeeld een aanvaring, ongeval aan boord of milieuverontreiniging. Zodra het schip in een haven komt, gaat de ILT aan boord voor onderzoek. Als het schip onderweg is naar een ander land, dan delen we de gegevens met de autoriteit van die haven.

Thema acties

We houden regelmatig thema acties in samenwerking met de ILT. Een voorbeeld van zo’n thema actie is de controle van schepen die door de coronacrisis langdurig werkeloos ten anker lagen. De werk- en leefomstandigheden aan boord stonden toen centraal.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven