Maritime Incident Response Group (MIRG.NL)

Brand aan boord van een varend schip eist andere vaardigheden, kennis en materieel dan op het land. Om een bemanning te ondersteunen met een brand aan boord, staat 24/7 in Rotterdam het ‘Maritime Incident Response Group Netherlands (MIRG.NL)’ paraat. Dit is een team gespecialiseerd in scheepsbrandbestrijding.

Maritime Incident Response Group NL (MIRG.NL)

Het Maritime Incident Response Group NL (MIRG.NL) is een speciaal brandweerteam. Dit team kan de bemanning van een schip ondersteunen bij de brandbestrijding aan boord.

Specialisatie

Naast de dagelijkse werkzaamheden op de eigen kazerne zijn de brandweermensen van het MIRG.NL gespecialiseerd in incidenten aan boord van schepen. Daarvoor hebben ze aparte trainingen gevolgd.

Anders als op het land

Als het team gealarmeerd wordt, verzamelen ze met het materiaal op de Pistoolhaven in de Rotterdamse haven. Na een controle vertrekken ze met een helikopter richting het schip waar het incident is. Vanuit de helikopter dalen ze af naar het schip. Het MIRG.NL neemt ook eigen materieel mee om de bemanning te ondersteunen.

Verschillende factoren bij een scheepsbrandbestrijding

Bij brandbestrijding aan boord spelen verschillende factoren mee. Een schip beweegt, met de stabiliteit moet rekening worden gehouden en is er een beperkte aanvoer van middelen. Dat en meer vergt specifieke eigenschappen van het team. Daarom trainen ze regelmatig.

Samenwerking

Rijkswaterstaat is namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdrachtgever van dit team. MIRG.NL is een samenwerking tussen:

  • Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
  • Brandweer Rotterdam-Rijnmond
  • Gezamenlijke Brandweer Rotterdam
  • Korps Marinebrandweer
  • De haven van Rotterdam
  • Rijkswaterstaat
  • Kustwacht

Links

Informatie speciaal voor

Terug naar boven