Nieuws


Nieuwe SAR-helikopters operationeel

11-11-2022    15:44 uur

De twee nieuwe SAR-helikopters van de Kustwacht zijn operationeel. Eerder deze maand werden ze tijdens een ceremonie op Schiphol overhandigd. Sinds 4 november voeren ze taken voor de Kustwacht uit. Het gaat hierbij om zoek- en reddingsacties, medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip (MIRG.nl).

Twee SAR-helikopters AW189

Reddingcapaciteit 19 personen

De helikopters hebben beide een reddingcapaciteit van 19 personen of plaats voor twee brancards of een combinatie hiervan. De cabine biedt ruimte voor de behandeling van patiënten. Daarvoor is er ook een vast medisch station in de helikopter gebouwd.

Bij de bemanningen van beide helikopters zit een SAR-nurse (ambulanceverpleegkundige). De cabine biedt ruimte aan twee brancards.

Zoeken

Om drenkelingen op te sporen bevat de helikopter een warmtebeeldcamera (infrarood). Onder de helikopter zit ook een groot zoeklicht. De hoist (lier) om personen uit het water te hijsen is dubbel uitgerust. Mocht er één stuk gaan, dan is een vervangende hoist beschikbaar. De helikopters van het type AW189 hebben als thuisbasis Den Helder Airport en vliegveld Midden Zeeland.

Bemanning

De bemanning van beide toestellen bestaat uit 2 piloten, 1 hoistoperator die onder andere de lier bedient, 1 winchman (reddingszwemmer) en 1 SAR-nurse (ambulanceverpleegkundige). Helikopterbedrijf Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van 10 jaar.

Meer informatie

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven