Voorbereiding en tips voor watersporters
Watersport is niet zonder risico. Bereid je daarom goed voor. Daarmee zorg je voor je eigen veiligheid. We geven een aantal adviezen zodat je zorgeloos kunt genieten van je watersport-moment(en).
Benodigdheden
Bereid je voor, voordat je vertrekt. Zorg ook dat je de volgende spullen meeneemt als je gaat watersporten:
- Beschermende kleding zoals een zeilpak of wetsuit. Zorg bij voorkeur voor opvallende of reflecterende kleding. Daardoor ben je beter zichtbaar als je in het water ligt.
- Een gecertificeerd zwem- of reddingsvest. Gebruik de juiste maat bij kinderen en huisdieren!
- Een waterdichte verpakking voor je telefoon zodat je jouw telefoon kan gebruiken als je de Kustwacht moet alarmeren. Let er wel op dat je op het water niet altijd bereik hebt.
- Noodsignalen, denk aan rode flares (parachutefakkels). Zorg dat je weet hoe je de noodsignalen gebruikt en controleer deze op houdbaarheidsdatum.
- Een identiteitsbewijs. Indien je deze bij je kunt dragen.
Materiaal markeren
Goede voorbereiding begint al thuis, bijvoorbeeld met het markeren van je materiaal. Door je materiaal te voorzien van een naam en telefoonnummer kan de Kustwacht de eigenaar makkelijker achterhalen. Hiermee kunnen onnodige zoekacties worden voorkomen. Je kunt gratis een ‘Be Traceable’ sticker bestellen via de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Deze sticker voorzie je van jouw gegevens en plak je op je board, boot of materiaal.
Tips
Het belangrijkste advies: zorg dat je beschikt over een zwemdiploma. Maar dat advies ligt misschien erg voor de hand. Daarom hebben we nog andere tips verzameld:
- Informeer de Kustwacht als je materiaal verliest op het water. Dit voorkomt onnodige zoekacties. Dit kan via ccc@kustwacht.nl of +31 (0) 88 - 958 4000 .
- Meld het ook bij de Kustwacht als het verloren materiaal of een vermist persoon weer terecht is. Het gebeurt regelmatig dat de Kustwacht nog aan het zoeken is, terwijl de betrokkene al in veiligheid is.
- Oefen geen watersport uit tussen zonsondergang en zonsopkomst.
- Ga nooit alleen het water op en laat een thuisblijver weten wat je gaat doen, hoe lang, waar en met wie.
- Raadpleeg regelmatig de weersverwachting. Een afgegeven weeralarm van het KNMI wordt gezien als een onveilige omstandigheid voor watersport.
- Gebruik geen alcohol voor en tijdens de watersport.
Alarmmelding
Alarmeer de Kustwacht als je hulp nodig hebt in het Nederlandse deel van de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, de randmeren en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen. Als je de Kustwacht alarmeert, dan helpt het als je weet welke informatie je moet doorgeven:
- Wie: (scheeps-)naam, persoon.
- Wat is er aan de hand, het type schip, de kleur, afmetingen.
- Waar: de (geografische) positie, vaarroutte, vaarplan, tijden.
- Welke hulp heb je nodig.
- Wanneer was er voor het laatst een positie bekend of voor het laatst contact.