Reisvoorbereiding
Bij een ontspannen dag op het water hoort een goede reisvoorbereiding. En daar komt meer bij kijken dan alleen het vaarklaar maken van de boot.
Voordat je gaat varen
- Laat een thuisblijver weten wat je reisplanning en verwachte terugkomsttijd is. Geef de thuisblijver ook een omschrijving en foto’s van de boot. Denk daarbij ook aan gegevens als het type schip, hoe groot deze is, welke reddings- en communicatiemiddelen aan boord zijn.
- Het weer kan snel omslaan. Controleer van tevoren de weersverwachting en zorg dat je weet waar je naartoe kunt gaan (uitwijkhavens) bij weersveranderingen.
- Pleeg voor aanvang van het vaarseizoen onderhoud aan de motor. Ruim 40% van de hulpverleningen aan pleziervaart betreft motorproblemen.
- Veilig navigeren kan alleen met officiële en bijgewerkte (zee)kaarten en nautische publicaties. De Dienst der Hydrografie verzendt wekelijks Berichten aan Zeevarenden.
- Gebruik een marifoon die is afgestemd op het juiste blokkanaal. Scheepvaart-, navigatie- en weerberichten worden aangekondigd via kanaal 16.
- Zorg dat de marifoonregistratie bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) volledig en up-to-date is. Inclusief GSM-nummer, 24/7 contactadres (van een thuisblijver), type vaartuig en omschrijving van het vaartuig. Tijdens zoek- en reddingsacties kan de Kustwacht de marifoonregistratie bij de RDI raadplegen. In noodsituaties helpt een volledige registratie de Kustwacht!
- Gebruik Automatic Identification System (AIS) en een radarreflector. Zo ben je beter zichtbaar voor de overige scheepvaart.
- Zorg dat je op de hoogte bent van gebiedsgebonden wet- en regelgeving, waaronder algemene vaarregels.
- Zorg dat meerdere leden van de bemanning het vaartuig kennen. Als de schipper uitvalt, moet een ander het vaartuig kunnen varen.
Weersverwachting en waarschuwingen
Controleer het scheepsweerbericht en marifoonbericht voor eventuele waarschuwingen voor de scheepvaart.
Contactgegevens hulpverleners
Bereid je voor op eventuele nood- of pechsituaties. Zorg dat je de contactgegevens van maritieme hulpverleners meeneemt aan boord. Bij nood bel je direct de Kustwacht. Bij niet-spoedeisende situaties neem je contact op met een maritieme hulpverlener voor assistentie. Op www.kustwacht.nl/hulp vind je een lijst van maritieme hulpverleners.
Tip: print de lijst van maritieme hulpverleners uit. Op zee is er namelijk niet altijd internetverbinding.