Reisvoorbereiding

Bij een ontspannen dag op het water hoort een goede reisvoorbereiding. En daar komt meer bij kijken dan alleen het vaarklaar maken van de boot.

Voordat je gaat varen

Bereid je voor op eventuele pech- of noodsituaties voordat je het water op gaat.

  • Stel een thuisblijver in kennis van je reisplanning en verwachte terugkomsttijd. Geef de thuisblijver ook een omschrijving en foto’s van de boot. Geef daarbij ook gegevens aan als het type schip, hoe groot deze is, welke reddingsmiddelen en communicatiemiddelen aan boord zijn.
  • Het weer kan snel omslaan. Controleer van tevoren de weersverwachting en zorg dat je weet waar je naartoe kunt gaan (uitwijkhavens) bij weersveranderingen.
  • Zorg dat je de juiste navigatiekaarten en/of software aan boord hebt.
  • Zorg dat de marifoonregistratie bij Agentschap Telecom volledig/up-to-date is. Inclusief GSM-nummer, 24/7 contactadres (van een thuisblijver), type vaartuig en omschrijving van het vaartuig. Tijdens zoek- en reddingsacties kan de Kustwacht de marifoonregistratie bij Agentschap Telecom raadplegen. In noodsituaties helpt een volledige registratie de Kustwacht!

Contactgegevens hulpverleners

Bij nood bel je direct de Kustwacht. Bij niet-spoedeisende situaties neem je contact op met een maritieme hulpverlener voor assistentie. Zorg dat je de contactgegevens van maritieme hulpverleners meeneemt aan boord. Op www.kustwacht.nl/hulp vind je een lijst van maritieme hulpverleners. Tip: print deze lijst uit. Op zee is er namelijk niet altijd internetverbinding.

Weersverwachting en waarschuwingen

Informatie speciaal voor

Terug naar boven