Nieuws


Zeilboot gecontroleerd na schending veiligheidszone van productieplatform

25-01-2023    10:14 uur

Ongeveer 5,5 kilometer noordoost van Ameland schond een zeilboot maandag de veiligheidszone van een productieplatform. Na meerdere pogingen om contact te leggen met de opvarende van de zeilboot, zijn de Boarding Officers van de Kustwacht aan boord gegaan voor een controle. Even later strandde dezelfde zeilboot in de buurt van Terschelling.

Radarcontact

In het Kustwachtcentrum in Den Helder werd maandag een radarcontact waargenomen in de veiligheidszone van een productieplatform. Het bleek om een zeilboot te gaan. Zeeverkeerspost Schiermonnikoog probeerde contact te leggen met de opvarende van de zeilboot. Ook vanuit het Kustwachtcentrum werd de zeilboot aangeroepen via kanaal 16. Hierop volgde geen reactie.

De zeilboot werd geidentificeerd vanuit het kustwachtvliegtuig.

Controle

Om de zeilboot te identificeren is het kustwachtvliegtuig ter plaatse gegaan. De zeilboot voer zonder navigatieverlichting. Het kustwachtvliegtuig deed nogmaals een poging om contact te krijgen met de zeilboot. Ook met het vliegtuig boven het hoofd, gaf de opvarende van de zeilboot geen gehoor. De Boarding Officers van de Kustwacht zijn daarom aan boord van de zeilboot gegaan om het schip te controleren.

Proces-verbaal

“Er is een proces-verbaal opgemaakt voor het schenden van de veiligheidszone. We hebben daarnaast een gesprek gevoerd over verantwoordelijkheid en het belang van goede reisvoorbereiding”, aldus Dirk, Boarding Officers van de Kustwacht.

Met de RHIB (een snelle motorboot) van de Guardian zijn de Boarding Officers aan boord van de zeilboot gestapt.

Gestrand

Na de controle zette de zeilboot de reis voort. Ongeveer twee uur later strandde de zeilboot in de buurt van Terschelling. De reddingboot van KNRM station Vlieland was in de buurt aan het trainen en sleepte de zeilboot naar de haven van Vlieland.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven