Nieuws


Zeearend onderschept Amsterdamse zeiler met zes Albanezen aan boord.

02-10-2020    15:51 uur

Ons patrouillevaartuig, Zeearend heeft woensdagavond in de buurt van Den Helder een Amsterdamse zeiler met zes Albanezen aan boord onderschept. De stuurman van de Zeearend spotte een zeiljacht. Dit zeiljacht viel op vanwege aparte verlichting en de locatie waar het zeiljacht voer.

Opvallend

“Wanneer we iets opvallends zien, kunnen we besluiten om tot controle over te gaan”, vertelt Joost, boarding officer en mission commander van de Zeearend. “We komen dan langszij, en stellen een aantal standaard vragen. In dit geval bleek al snel dat het niet klopte”.

“Vanwege COVID-19 hebben we besloten om niet aan boord te gaan van het zeiljacht, maar hebben we de schipper gevorderd naar de haven van Den Helder te varen. Op dat moment hebben we voortdurend contact met het Kustwachtcentrum in Den Helder om ervoor te zorgen dat iedereen op het juiste moment op de juiste plek is. Toen wij samen met het zeiljacht in de haven aankwamen stonden de collega’s van de Koninklijke Marechaussee en de Douane klaar om ons te assisteren met de controle van het zeiljacht”.

Het patrouillevaartuig de Zeearend bij volle maan (Foto Rolf Krämer).

Mooi resultaat

Tijdens de controle kwamen zes Albanezen tevoorschijn waarop de Amsterdammer werd aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De man is ingesloten en de Albanezen gaan het vreemdelingentraject in. “Een mooi resultaat”, aldus Joost. “We hadden al langere tijd het vermoeden dat ook hier in deze regio sprake is van mensensmokkel. Maar nu hebben we ook die bevestiging. En dat is een belangrijke stap in het tegengaan van mensensmokkel”.

Controles

Bij een controle is vooraf niet bekend of, en wat er aangetroffen gaat worden. De patrouilleschepen zijn daarom bemand met opsporingsambtenaren van onder andere de Koninklijke Marechaussee, Douane en Politie. Zo is er tijdens de controles van alle drie de diensten specialistische kennis en de daarbij behorende bevoegdheden aanwezig.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven