Nieuws


Twee ministers op bezoek bij Kustwacht en Marine

13-06-2023    12:41 uur

Ministers Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) brachten op 12 juni een werkbezoek aan de Kustwacht en de Koninklijke Marine. De ministers waren uitgenodigd om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden die de marine en de Kustwacht hebben voor de bescherming van infrastructuur op de Noordzee. In Den Helder zijn de ministers ontvangen door de Commandant Zeestrijdkrachten Réne Tas, de Commissaris van de Koning Noord-Holland Arthur van Dijk en door waarnemend Directeur Kustwacht Edwin van der Pol.

Werkbezoek

“Welkom in het centrum van Nederland.” Vice-admiraal Tas opende het bezoek in de opschalingsruimte van de Kustwacht, waar een grote kaart van het Nederlandse deel van de Noordzee werd getoond. “Als je ons deel van de Noordzee meetelt, is Den Helder het middelpunt van Nederland.” Na de opening gaf Kolonel der Mariniers Ivo Moerman een korte toelichting over het HCSS-rapport: ‘High Value of the North Sea 2021’.

Bescherming van vitale infrastructuur

In het HCSS-rapport staan de kwetsbaarheden van infrastructuur op zee beschreven. Het onderzoeksrapport beschrijft daarnaast wat de (toekomstige) rol is van de Kustwacht en marine bij het beschermen van de Noordzee-infrastructuur. “We hebben tijdens het bezoek een goed beeld kunnen overbrengen van de mogelijkheden die de marine en de Kustwacht hebben op het gebied van de bescherming van vitale infrastructuur op de Noordzee”, aldus Edwin van der Pol, waarnemend Directeur Kustwacht.

De ministers bezoeken het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK-NL), waar verschillende handhavende diensten samenwerken.

Samenwerking

“Het Kustwachtcentrum en het Marine Hoofdkwartier zitten in hetzelfde gebouw. Dit zorgt ervoor dat we daadkrachtig met elkaar kunnen samenwerken”, licht Edwin van der Pol toe. Maar het is onmogelijk om 24/7 de hele Noordzee te patrouilleren. Daarom is het van belang dat de Kustwacht en de marine meer mogelijkheden krijgen om informatie uit te wisselen.

Edwin van der Pol, waarnemend Directeur Kustwacht laat zien hoe er vanuit het Kustwachtcentrum toezicht gehouden wordt op de scheepvaart.

In gesprek

Na een korte presentatie gingen de ministers langs bij het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK-NL), het Communicatie- en Coördinatiecentrum (CCC) en het Marine Hoofdkwartier. Tijdens de rondleiding kregen de ministers de kans om in gesprek te gaan met medewerkers van de marine en de Kustwacht.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven