Nieuws


Samenwerking getoond tijdens Marinedagen

10-07-2022    18:24 uur

Samen met het Maritime Incident Group Netherlands (MIRG.NL) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft de Kustwacht zich gepresenteerd tijdens de Marinedagen. Deze open dagen van de Koninklijke Marine vonden plaats op 9 en 10 juli in Den Helder. Het publiek stelde allerlei vragen over het werk van de Kustwacht.

Sfeerimpressie Marinedagen 2022

Met stralend weer genoten bezoekers van de open dagen van de Koninklijke Marine. En als Kustwacht waren we ook aanwezig.

Brand op zee

Bij het MIRG.NL waren bezoekers verrast dat de Kustwacht dit team kan alarmeren. “In gesprek met de mensen vragen we welk nummer ze bellen bij brand. Uiteraard antwoorden ze met 112. Als we dan vragen: en wie bel je bij brand op zee? Dan blijft het vaak stil. Vervolgens leggen we uit hoe dat werkt met de Kustwacht en het MIRG.NL.” licht Wim van der Wal van het MIRG.NL toe.

Het team van MIRG.NL toonde een speciale container met brandweermateriaal om een bemanning van een schip te ondersteunen bij een brand aan boord.

Demonstratie

Tijdens een zoek- en reddingsdemonstratie werd samengewerkt met de reddingboot Dorus Rijkers van KNRM-station Den Helder. Twee personen lagen voor oefening in het water. Via grote videoschermen lieten we zien wat er gebeurt als een noodmelding binnenkomt bij het Kustwachtcentrum. De reddingboot redde ze vervolgens. “Het is natuurlijk mooi om in onze ‘thuishaven’ te laten zien wat we kunnen en hoe een redding werkt. En dat de samenwerking met de Kustwacht wordt benadrukt.” aldus schipper Jeroen Lemmen van de reddingboot Dorus Rijkers.

Tijdens de demonstratie vaart de reddingboot achteruit om twee drenkelingen uit het water te halen.

Samenwerking

“Enkele van onze samenwerkingen in ons werkveld konden we tijdens deze dagen aan het publiek laten zien. De bezoekers konden we zo informeren over onze taken en partners. En de kleine bezoekers konden we verblijden met een poster of sleutelhanger.“ aldus Herman Schooljan van de Kustwacht.

Aan de kleine bezoekers deelde de Kustwacht posters uit.

Volgend jaar

Kortom, het waren gezellige dagen waar de bezoeker zich uitgebreid kon laten informeren over de Kustwacht en haar partners. Volgend jaar vinden de Marinedagen tegelijkertijd met Sail Den Helder plaats van 30 juni tot en met 2 juli 2023.

Meer informatie

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven