Nieuws


Ramp, waardoor Kustwacht ontstond, herdacht

06-07-2022    13:52 uur

Vlak voor de Scheveningse kust verdronken op 5 juli 1882 alle 65 opvarenden van de rammonitor Zr.Ms. Adder. De grootste scheepsramp in de geschiedenis van de Koninklijke Marine in vredestijd. In Scheveningen werd deze ramp dinsdagavond herdacht. Directeur Kustwacht Nicole Kuipers was hierbij aanwezig.

Op de boulevard in Scheveningen staat op een steen een herdenkingsteken van de ondergang van Zr.Ms. Adder.

Oprichting Kustwacht

De ramp had zo’n impact, dat Koning Willem III persoonlijk een onderzoekscommissie instelde om de oorzaak uit te zoeken. Hoewel de werkelijke oorzaak nooit precies is vast komen te staan, kwamen wel diverse problemen aan het licht die tot de ramp leidden. In navolging hiervan werd in 1885 de voorganger van de huidige Kustwacht ingesteld.

Ceremonie

Ter nagedachtenis van deze ramp werd in de Oude Kerk in Scheveningen een ceremoniële herdenking gehouden. Daarna legde onder andere Nicole Kuipers namens de Kustwacht een krans bij het monument op de boulevard ter hoogte van de vuurtoren. Vanaf het kustwachtpatrouilleschip Barend Biesheuvel werd een krans op het wrak van Zr.Ms. Adder geworpen. Daarnaast waren op zee het marineschip Zr.Ms. Makkum en een reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) aanwezig. Ook vlogen het Kustwachtvliegtuig en een reddingshelikopter langs.

Directeur Kustwacht Nicole Kuipers neemt een moment in acht na het leggen van de krans bij de herdenkingsplaat van de ondergang van Zr.Ms. Adder. De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers begeleiden de ceremonie muzikaal.

Blijven herdenken

“Ik vind het belangrijk om deze ramp te blijven herdenken. Uit respect naar de mensen die 140 jaar geleden verdronken. Maar ook dat er vele maatregelen daarna volgden. Het laat ons zien dat we als overheid leren. Dit is mede een signaal richting nabestaanden. Dat we rampen willen voorkomen. Maar als ze dan gebeuren, dat we hiervoor een organisatie hebben ingericht. Voor al die families lijkt het mij namelijk onverteerbaar dat er toen geen reddingsoperatie is opgestart. Om ze te zoeken en te redden. Een kans om hun geliefden levend thuis te brengen. Een machteloos gevoel.” aldus Nicole Kuipers tijdens haar speech in de Oude Kerk in Scheveningen.

Foto’s Gregory Fréni, Arnaud Roelofsz en Dick Teske

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven