Nieuws


Overtredingen op containerschepen geconstateerd dankzij drone-controles ILT en Kustwacht

03-03-2023    08:02 uur

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Kustwacht zetten drones in voor het controleren van sjorringen aan boord van containerschepen. In 2022 werden 44 containerschepen op deze nieuwe wijze gecontroleerd. Bij 11 containerschepen werden overtredingen vastgesteld. Hierbij ging het om het niet of onjuist vastmaken van containers, het zogeheten ‘sjorren’.

Controles op zee

Om containerschepen op zee te kunnen controleren vaart een droneteam van de ILT mee aan boord van een kustwachtschip. Dankzij deze samenwerking is de inzet van een helikopter niet meer nodig.

Samenwerking

Plaatsvervangend Hoofd Operaties Kustwacht, Jan Christiaanse: “De Kustwacht is erg blij met de samenwerking tussen het Aero-sensing droneteam van de ILT en de Kustwacht. De toch al op zee aanwezige Emergency Response Towing Vessels (ERTV’s) van de Kustwacht kunnen prima als platform dienen voor drones zoals die van de ILT. Daarmee wordt het toezicht op zee op een effectieve en efficiënte manier ingevuld.”

Jan Christiaanse, plaatsvervangend hoofd operaties van de Kustwacht

Overtredingen

Tijdens de drone-controles werden op 21 containerschepen mogelijke tekortkomingen geconstateerd. Naar aanleiding hiervan zijn inspecteurs van de ILT in de haven bij 13 schepen aan boord gegaan. Op 11 van die 13 containerschepen werden overtredingen vastgesteld. Zo waren er containers niet goed vastgezet of voldeed de ladingcomputer niet aan de eisen. Acht schepen konden niet in de haven worden gecontroleerd, bijvoorbeeld omdat zij doorvoeren.

Containerschip gefotografeerd vanuit het kustwachtvliegtuig (archiefbeeld).

Zeer effectief

ILT-directeur Karin Visser is zeer te spreken over deze ‘nieuwe’ manier van controles. “Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren. In 2021 zijn we met een pilot gestart en die bleek succesvol, daarom hebben we in 2022 weer gebruik gemaakt van drones.” In 2023 gaat de ILT door met het controleren van containerschepen.

De Multraship Protector, een noodhulpsleper van de Kustwacht, werd ingezet voor de drone-controles.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven