Nieuws


Nicole Kuipers nieuwe directeur Kustwacht Nederland

21-04-2022    15:22 uur

Nicole Kuipers is per 21 april de nieuwe directeur Kustwacht Nederland. Ze volgt Jan van Zanten op die uit dienst gaat. “Vol trots en met groot enthousiasme neem ik de functie van directeur Kustwacht op me. De Kustwacht is een belangrijke organisatie in een dynamische omgeving.” aldus Kuipers.

Eerste vrouwelijke directeur

Nicole Kuipers is de eerste vrouwelijke directeur van de Kustwachtorganisatie zoals die sinds 1987 bestaat. Kuipers: “De Kustwacht is nog steeds volop in beweging. Ik ga mij inzetten om de organisatie verder uit te bouwen. Maar ik vind het voor de medewerkers ook belangrijk om hier een juiste balans in te vinden tussen ontwikkelingen, oude én nieuwe taken voor de Kustwacht.”

Rust aanbrengen

Jan van Zanten trad in 2019 aan als directeur van de Kustwacht. Dat was een onrustige periode door vele ontwikkelingen. Zo kwamen er 23 arbeidsplaatsen bij en waren er vervangingstrajecten in gang gezet voor nieuwe helikopters, vliegtuigen, schepen en ICT. Van Zanten: “Ik had daarom vanaf het begin twee duidelijke doelen: allereerst wilde ik rust aanbrengen. Zorgen voor duidelijkheid over al die veranderingen. Daarnaast vond ik het belangrijk om alle collega’s mee te nemen in de veranderingen. Zodat ik niet alleen in die sneltrein zat, maar dat we allemaal aan boord waren.”

Vernieuwingen

De vervangingstrajecten blijven Nicole Kuipers ook bezighouden. Voor de komende jaren blijven de vernieuwingen van de schepen, ICT en het nieuwe ‘Maritiem Operatie Centrum Kustwacht’ op de agenda staan. Later dit jaar worden de nieuwe vliegtuigen en helikopters door de Kustwacht in gebruik genomen.

Zelfstandige organisatie

“Ik kijk terug op drie drukke, uitdagende, maar ook leuke jaren waarin de Kustwacht uitgroeide tot een stevige, zelfstandig opererende organisatie. Ik ben trots op hoe het personeel zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor de Kustwacht!” Van Zanten gaat met functioneel leeftijdsontslag, een vervroegde uittreding voor militairen.

Taken voor zes ministeries

De Kustwacht is een samenwerkingsverband. Hierin werken zes ministeries en verschillende diensten samen aan de veiligheid op de Noordzee en diverse ruime binnenwateren. Defensie is als beheerder verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de Kustwachtorganisatie. De Koninklijke Marine levert daarom de directeur Kustwacht Nederland.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven