Nieuws


Kustwachthelikopter vervoert patiënten tijdens werkzaamheden Haringvlietbrug

10-06-2023    09:02 uur

De Haringvlietbrug gaat vanwege onderhoud voor langere tijd dicht voor al het verkeer. En dus ook voor ambulances. Daarom kan de kustwachthelikopter ingezet worden om patiënten in zwaarwegende noodgevallen te vervoeren van het ene naar het andere ziekenhuis. Dit voor een specialistische behandeling die geen enkel uitstel kan hebben.

Kustwachthelikopter AW189

Files

De Haringvlietbrug verbindt West-Brabant en Goeree-Overflakkee met de Hoeksche Waard en de regio Rotterdam. De brug is van 9 juni 22.00 uur tot 4 augustus 23.00 uur wegens onderhoud helemaal dicht voor al het verkeer. Hierdoor bestaat de kans dat ambulances met patiënten in files komen waardoor patiënten in levensgevaar komen. Om dit te voorkomen kan de kustwachthelikopter worden ingezet.

Spreiden ambulances

De afspraken zijn gemaakt met de ambulancediensten Zuid-Holland Zuid, Zeeland, Midden-West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond. De vier betrokken ambulancediensten treffen voor de duur van de werkzaamheden ook andere maatregelen, met name op het gebied van het spreiden van ambulances. Zo staan diverse ambulances tijdelijk gestationeerd op andere oevers of eilanden dan waar ze normaal staan.

Een ambulanceverpleegkundige maakt standaard deel uit van de bemanning van de kustwachthelikopter.

Voorwaarden

Aan elke inzet zijn twee voorwaarden verbonden: de ontstane noodsituatie moet samenhangen met hinder als gevolg van de brugafsluiting én de patiënt moet in direct levensgevaar zijn. Die afweging maakt de meldkamer ambulancezorg, in overleg met betrokken artsen en ambulancecollega’s op de grond. De meldkamer ambulancezorg vraagt vervolgens om de helikopterassistentie aan het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Grote helikopter

Ziekenhuizen in de wijde regio zullen zich voorbereiden op het kunnen ontvangen van de kustwachthelikopter. Op de heli werkt standaard een vijfkoppige bemanning, onder wie zich altijd al een ambulanceverpleegkundige bevindt. De hele bemanning vliegt bij elke inzet mee.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven