Nieuws


Kustwacht liet zich uitgebreid zien tijdens Marinedagen 2023

21-07-2023    11:43 uur

De Kustwacht stond van vrijdag 30 juni tot en met zondag 2 juli op de Marinedagen in Den Helder. Bezoekers konden kennismaken met het werkveld van de Kustwacht. Daarvoor waren ook collega’s van het Maritime Incident Group Netherlands (MIRG.NL) aanwezig. Het publiek kon aan boord stappen van de noodhulpsleper Guardian. En elke dag gaf de Kustwacht met de kustwachthelikopter, -vliegtuig en een reddingboot van de KNRM een spannende demonstratie.

Samenwerking met het MIRG.NL

Er was veel interesse voor het MIRG.NL en de rol van de Kustwacht daarbij. Lang niet iedereen wist namelijk dat de brandweer ook samenwerkt met de Kustwacht om op zee te kunnen optreden. Er werden hier dan ook veel vragen over gesteld.

Machiel van Kampen, specialist maritieme Incidentbestrijding bij de Brandweer Rotterdam-Rijnmond: “Een veel voorkomende vraag was: Wat doet de brandweer uit Rotterdam helemaal hier? Dat was voor ons altijd een mooie starter om uit te leggen wat we eigenlijk doen. Het blijft goed om te laten zien dat de Kustwacht meer doet dan alleen mensen redden op zee en dat de brandweer meer doet dan huizen blussen die in de brand staan.”

Demonstraties met de KNRM

Elke dag werd er een zoek- en reddingsactie gedemonstreerd. Op een groot scherm konden de bezoekers meekijken en luisteren. Twee drenkelingen lagen in het water, die het kustwachtvliegtuig signaleerde. De kustwachthelikopter kwam in actie om een van de drenkelingen uit het water te halen. De reddingboot Joke Dijkstra van KNRM-station Den Helder redde de andere drenkeling.

Michel de Jong, schipper KNRM-station Den Helder: “Tijdens de Marinedagen is het belangrijk om de samenwerking met de Kustwacht te laten zien, zodat het verschil in werkzaamheden kan worden uitgelegd. En het is direct ook een goede oefening voor ons.”

Aan boord van de Guardian

De noodhulpsleper Guardian was open voor het publiek. Jong en oud stonden in de rij om aan boord te gaan van het schip. De bemanning liep rond om vragen te beantwoorden. Op de brug van de Guardian kon het publiek zien welke apparatuur wordt gebruikt en hoe de werkplek van de kapitein eruitziet.

Nafthali Charpentier, kapitein van de noodhulpsleper Guardian: “Het publiek wist allemaal dat de Guardian voor de Kustwacht werkt. Veel mensen dachten alleen dat de Guardian een grote reddingboot is. We konden de mensen uitleggen dat wij ervoor zijn om te voorkomen dat schepen bij ernstige schade niet op een platform, windmolen of andere scheepvaart botsen of op de kust stranden.”

Marine

De Marinedagen zijn de open dagen van de Koninklijke Marine. Naast de Kustwacht was er dus veel meer te beleven. Marineschepen konden bezocht worden, activiteiten voor de kinderen waarmee ze een baret konden verdienen en andere spectaculaire demonstraties. Als Kustwacht hebben we weer met trots ons brede werkveld en onze samenwerkingen kunnen tonen!

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven