Nieuws


Kustwacht en Douane houden Russisch zeiljacht tegen

07-04-2023    23:45 uur

Op maandag 3 april kreeg de Kustwacht een zeiljacht in het vizier dat op de Noordzee voer dichtbij Oudeschild (Texel). Het jacht viel op omdat het in Rusland geregistreerd stond. Het gaat om een jacht van 11 meter lang met een geschatte waarde van €120.000. De Douane is daarop ingeschakeld vanwege haar taak in het handhaven van sancties tegen Rusland.

Patrouillevaartuig Barend Biesheuvel vaart op zee.

Verbod op luxegoederen

Het is verboden om luxegoederen, waaronder jachten met een waarde van €50.000 of meer te verkopen, leveren, over te dragen of uit te voeren naar personen in Rusland of voor gebruik in Rusland. Na onderzoek door de Douane bleek dat de bemanning het jacht op verzoek van de eigenaar naar Rusland wilde varen. Het schip lag sinds 2019 voor anker in IJmuiden. Vanwege onder andere een kapotte mast kon het niet eerder weg. Nu het zeiljacht is gerepareerd was het de bedoeling het terug te laten varen naar Rusland.

Onderzoek

Het schip is onder toezicht van de Kustwacht terug gevaren naar de haven van IJmuiden. De Douane doet onder leiding van het Openbaar Ministerie verder onderzoek naar het schip en alle betrokken partijen.

Niet onder verscherpt toezicht

Dit zeiljacht is niet één van de ruim 20 vaartuigen die onder verscherpt toezicht staan en eerder gemeld zijn aan de Tweede Kamer. Dat gaat specifiek om luxe- en superjachten die in aanbouw of onderhoud zijn. Dit zeiljacht zit niet in deze categorie.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven