Nieuws


Handhavingsdag Kustwacht: “De samenwerking op zee is uniek”

14-07-2023    15:08 uur

Een veilige Noordzee; daarvoor werkt de Kustwacht samen met handhavingsdiensten, zoals de Politie, Douane, Marechaussee, Inspectie Leefomgeving en Transport, Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit en Rijkswaterstaat. Dagelijks werken zij nauw samen onder aansturing van de Kustwacht. Vanaf zee en vanuit de lucht. Eens per jaar brengt de Kustwacht alle handhavers samen tijdens de handhavingsdag. Een dag om verbinding te zoeken en van elkaar te leren.

Unieke samenwerking

De samenwerking op zee is uniek. Dat komt omdat verschillende diensten samenwerken als één organisatie. Deze diensten varen mee aan boord van kustwachtschepen of houden toezicht vanuit het kustwachtvliegtuig. Omdat er van elke dienst specialistische kennis aanwezig is, kunnen zij verschillende controles uitvoeren op zee. 

Fred van Veen, Boarding Officer en programmamanager Maritime Operations van de politie.

Fred van Veen, Boarding Officer en programmamanager Maritime Operations van de politie: “Omdat we samenwerken in het samenwerkingsverband van de Kustwacht hebben we altijd de bevoegdheid om op te treden. Daarnaast kunnen we veel leren van elkaars expertise. Daarom trainen we sinds enkele jaren ook samen. Tijdens de opleiding die wij gevolgd hebben in de Verenigde Staten hebben we gezien dat Nederland op dat gebied ver voorop loopt.”

Groots uitgepakt

Van het in scène zetten van een controle op zee, tot het aanhouden van een verdachte. En van een collega die uit het water gehesen wordt, tot een fly-by door het kustwachtvliegtuig. Er werd tijdens handhavingsdag groots uitgepakt. Fred van Veen: “De doelstelling was om bij elkaar in de keuken te kijken en meer te leren van elkaars expertise. De enige manier om samen te werken, is elkaar zo goed mogelijk kennen. Dat bereik je niet via e-mail of Facebook.” 

Game changer

Op vliegveld De Kooy stonden twee kustwachthelikopters klaar. Na het bezichtigen van de helikopters gaf Coen Blijlevens, Chef Aerial Officer van Rijkswaterstaat, uitleg over de mogelijkheden van het nieuwe kustwachtvliegtuig. “De Dash-8 is een echte game changer. Dat komt met name door de nieuwe radars en sensoren waar we veel meer mee kunnen zien vanuit de lucht.”

Elkaar informeren

De tweede helft van de handhavingsdag vond plaats aan boord van een kustwachtschip. Tijdens het varen legde Hans Freke, Mission Commander van de NVWA, uit waarom het belangrijk is om een beeld te krijgen van elkaars werk. “We kunnen elkaar informeren wanneer we zaken signaleren die van belang zijn voor een andere dienst. Voor de NVWA is dit bijvoorbeeld het gebruik van verboden netvoorzieningen of het vissen in niet toegestaan gebied, zoals Natura 2000. Wij kunnen niet overal tegelijk zijn. Daarom is het waardevol als verboden visserij door andere diensten wordt vastgelegd door middel van foto’s en een rapport van waarneming.”

Op elkaar aangewezen

Edwin van der Pol, waarnemend Directeur Kustwacht: “We op elkaar aangewezen. De handhavingsdag is een belangrijke dag, omdat we met alle diensten bij elkaar komen om elkaar beter te leren kennen.”

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven