Nieuws


Eerste nieuwe kustwachtvliegtuig aangekomen op Schiphol

10-09-2022    19:04 uur

Het eerste, nieuwe kustwachtvliegtuig is vandaag geland op Schiphol. Het nieuwe toestel heeft moderne apparatuur aan boord om onze taken nog beter uit te voeren. De komende tijd staat in het teken van het uitvoeren van testvluchten. Ook trainen de bemanningen met het nieuwe type vliegtuig en de systemen aan boord.

Het nieuwe kustwachtvliegtuig van het type Dash-8.

Operationeel inzetbaar

Tijdens testvluchten worden verschillende scenario’s uitgevoerd om het toestel te controleren en om zeker te stellen dat het aan alle eisen voldoet. Zodra alles is afgerond, vervangt het toestel de huidige Dornier 228-vliegtuigen en is de Dash 8 operationeel inzetbaar. De tweede Dash 8 komt naar verwachting in oktober. Tot die tijd gebruiken we een Beechkraft King Air-vliegtuig als reservetoestel.

Zodra het nieuwe vliegtuig van het type Dash 8 operationeel wordt (rechts), vervangt het toestel de huidige Dornier 228 (links).

Missiesysteem

De Dash 8-vliegtuigen zijn speciaal aangepast naar de eisen van de Kustwacht. De aerial officers, ook wel luchtwaarnemers genoemd, krijgen aan boord twee werkplekken met een speciaal missiesysteem. Hiermee bedienen ze de sensoren en communicatieapparatuur om hun taken uit te voeren. De aerial officers zijn afkomstig van Rijkswaterstaat, Douane, Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarvan zijn er altijd 2 aan boord.

De aerial officers, ook wel luchtwaarnemers genoemd, krijgen aan boord twee werkplekken met een speciaal missiesysteem.

Moderne apparatuur

Ten opzichte van de voorganger kan de Dash 8 langer vliegen. Ook beschikt het toestel over een surface radar, waarmee we dag en nacht een snel overzicht krijgen van bijvoorbeeld het scheepvaartverkeer. Het vliegtuig heeft een luik aan de onderzijde van de romp (de zogeheten ‘drop hatch’) waarmee de bemanning een reddingsvlot, rookmarkeerders en datumboeien kan afwerpen. De rookmarkeerders kunnen bij zoek- en reddingsacties gebruikt worden om een locatie op zee voor anderen zichtbaar te maken. Een datumboei drijft in zee en rapporteert positie, water- en luchttemperatuur.

Tijdens de aankomst werd het vliegtuig verwelkomd met een watersaluut gegeven door de brandweer.

Thuisbasis Schiphol-Oost

Vanaf vandaag vliegt het nieuwe maritieme patrouillevliegtuig regelmatig langs de Nederlandse kust en over zee. De toestellen hebben net als de voorgangers Schiphol-Oost als thuisbasis. De vliegtuigen worden gehuurd van en onderhouden door ISR Support Europe. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het leveren van de piloten.

Inkoop door DMO

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) begeleidt de inkoop van de dienstverlening, door middel van een afgesloten prestatiegericht contract. DMO is verantwoordelijk voor het zekerstellen van de juiste uitvoering van het contract, inclusief de staat van de vliegtuigen. Uiteindelijk bepaalt DMO of beide toestellen operationeel gereed zijn om te starten met de taakuitvoering voor de Kustwacht.

Vertraging

Dit eerste, nieuwe toestel is ongeveer een half jaar later aangekomen dan verwacht. Dat komt mede door de coronacrisis. Er was onder andere een tekort aan personeel bij leveranciers en toeleveranciers en een gebrek aan materiaal.

De vliegtuigen krijgen de registraties PH-CGD en PH-CGE.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven