Nieuws


Eerste nieuwe Kustwachthelikopter klaar voor trainingen

03-06-2022    21:30 uur

De Kustwacht krijgt vanaf november nieuwe helikopters. Het eerste toestel maakte vandaag een korte stop op Den Helder Airport, voordat het door vloog naar Lee-on-Solent (Engeland). Daar gaan de bemanningen zich voorbereiden, om te zorgen dat ze later dit jaar gereed zijn om zoek- en reddingsacties uit te voeren.

Voorbereiden voor inzet

De helikopters worden door de Kustwacht ingezet voor zoek- en reddingsacties op de Noordzee en ruime binnenwateren. In Engeland volgen bemanningen de opleidingen om te werken met deze helikopter. Ook gaan ze trainen om zich alles eigen te maken en dat ze klaar zijn voor inzet.

Andere taken

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit Maritime Incident Response Group Netherlands (MIRG.NL) levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

Agusta Westland 189

De Kustwacht krijgt 2 helikopters van het type Agusta Westland 189 (AW189). Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van 10 jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. De bemanning aan boord bestaat standaard uit 2 vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

Toestelregistratie

Dit toestel heeft nu de Engelse registratie G-MCGN. Als de helikopter vanaf november taken gaat uitvoeren voor de Kustwacht, wordt dit een Nederlandse registratie.

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven