Werken in ons operationeel centrum

Als Watch Officer werk je in ons operationeel centrum in Den Helder. Ons operationeel centrum is de meldkamer van de Noordzee. Hier komt alles samen: van noodmeldingen die binnenkomen tot het opstarten van zoek- en reddingsacties. En van rampen- en incidentbestrijding tot het informeren van scheepvaart. Vanuit het operationeel centrum houden we ook toezicht op de Noordzee. Heb je vragen over deze functie? Neem dan contact op met P&O-adviseur Ingrid Schilder (im.schilder@mindef.nl).

Een watch officer op het Kustwachtcentrum aan het bellen.

Team

Het operationeel centrum is 24/7 bezet door een Duty Officer (‘chef van wacht’), 3 Watch Officers (‘operators’) en een collega van de handhavende diensten. We gebruiken de functiebenamingen ‘Duty Officer’ en ‘Watch Officer’, omdat we internationaal samenwerken. Deze termen zijn wereldwijd bekend en dat maakt meteen je functie duidelijk. Je hoeft dan niet uit te leggen waar je van bent en wat je doet.

Watch officer

Als Watch Officer heb je een afwisselende baan waar écht geen dag hetzelfde is! De ene keer ben je bezig met dagelijkse werkzaamheden en de andere dag heb je je handen vol. Wanneer er een noodmelding binnenkomt verzamel je informatie en alarmeer je eenheden. Je stuurt het kustwachtvliegtuig aan, start zoek- en reddingsacties op en informeert de scheepvaart.

Wat doet een Watch Officer?

Het is 14.30 uur, je loopt het operationeel centrum binnen en je werkdag begint. Het is nog rustig. Je pakt een kop koffie, maakt een praatje met collega’s en dan gaat de telefoon: er is een surfplank aangespoeld, maar er is niemand bij te zien. Kort daarvoor zagen omstanders de surfer nog wel op het water. Vanaf dan gaan jouw werkzaamheden als Watch Officer beginnen!

Hoe ga je te werk bij een noodmelding?

Bij een noodmelding komt de teamspeler in jou naar boven. Je communiceert duidelijk met je team wat er aan de hand is en overlegt samen welke eenheden je inzet en welke acties je uitvoert. Daarnaast schakel je met verschillende partners, meldkamers en ooggetuigen. Een goed inlevingsvermogen komt dan goed van pas. Als je namelijk met een familielid spreekt, gaat het gesprek anders dan met de meldkamer. Je zorgt ervoor dat je goed luistert en de juiste vragen stelt.

Meerdere taken

Alle gegevens verwerk je in de operationele computersystemen. Je gaat daarvoor geconcentreerd en nauwkeurig te werk, bijvoorbeeld als je coördinaten van de locatie invoert. Als je dan tegelijkertijd ook iemand aan de telefoon hebt, is het uitvoeren van meerdere taken een vaardigheid die niet kan ontbreken. Soms kan het voorkomen dat er meerdere noodmeldingen op hetzelfde moment binnenkomen. Stressbestendig zijn is dus een must!

Wisselende diensten

Goed om te weten: wil je geen 9 tot 5 baan? Dan zit je als Watch Officer helemaal goed. Je werkt wisselende diensten. De ochtend van 06:30 tot 14:45 uur, de middag/avond van 14:30 tot 22:45 uur of de nacht van 22:30 tot 06:45 uur.

Opleiding

We leiden je op tot Watch Officer. Dit doen we intern omdat er in Nederland geen opleiding is die je opleidt tot Watch Officer. In de opleiding wordt je voorbereid op het werken in ons operationeel centrum. Je krijgt een basisopleiding om de Kustwacht te leren kennen en nautische kennis op te doen. Je krijgt daarnaast meldkamertrainingen en gaat langs bij organisaties met wie we samenwerken.

Salaris tijdens opleiding

De opleiding duurt zeven maanden en gedurde deze periode ontvang je salaris. Daarna kan je met zelfvertrouwen aan de bak in ons operationeel centrum. Ook na het afronden van de opleiding, blijft onze afdeling Vakbekwaamheid opleidingen en trainingen aanbieden. We oefenen regelmatig met scenario’s om je vaardigheden op peil te houden.

Functie-eisen

 • Mbo 4-niveau
 • Ervaring in het werken met computers en systemen.
 • Ervaring met het werken in multidisciplinaire organisaties.
 • Stressbestendig en goed kunnen samenwerken.
 • Het kunnen analyseren en initiatief nemen.
 • Nautische kennis/ervaring is een pre.
 • Je bent niet ouder dan 45 jaar. Deze eis geldt omdat we voortdurend willen beschikken over een personeelsbestand waarmee we een sluitend continurooster kunnen maken. Bij het bereiken van de leeftijd van 55 jaar hoef je namelijk geen nachtdiensten meer te lopen.

Arbeidsvoorwaarden

 • Maandsalaris: €2.757 – €3.702
 • Salarisniveau: burgerschaal 8 (Arbeidsvoorwaarden Defensie)
 • Continudiensten met een toelage onregelmatige dienst van 28,6% (ongeveer €900,- bruto, dit is een indicatie)
Op ons operationeel centrum werken ook collega’s van verschillende handhavingsdiensten.

Doorgroeien

Vanuit de functie Watch Officer kan je doorgroeien naar Duty Officer. De Duty Officer is tijdens een dienst de leidinggevende van een team. Op deze functie kan je intern solliciteren als je ervaring hebt als Watch Officer.

Handhaving

Vanuit ons operationeel centrum houden we ook toezicht op de Noordzee. Wij letten bijvoorbeeld op verkeersveiligheid op zee, naleving milieuregelgeving, naleving visserijbeleid, smokkelactiviteiten of andere verdachte omstandigheden. Daarvoor hebben we op ons operationeel centrum ook iemand van een handhavende dienst. Dat is iemand van de Douane, Politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of Kustwacht zelf.

Neem bij vragen over deze handhavende functies en/of er vacatures zijn contact op met de genoemde diensten.

Vraag en antwoord

 • Ik werk/wil werken bij een handhavende dienst en dan specifiek voor de Kustwacht. Waar kan ik solliciteren of terecht voor meer informatie?
  Bekijk het antwoord

Heb je een vraag over deze functie?

Stel je vraag via dit contactformulier.

"(Verplicht om in te vullen)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven