Werken in ons operationeel centrum

Ons operationeel centrum staat in Den Helder. Dit is zowel onze meldkamer als ons informatie- en coördinatiecentrum. Hier komt alles samen: van noodmeldingen die binnenkomen tot het aansturen van het Kustwachtvliegtuig, van het opstarten van zoek- en reddingsacties tot het informeren van scheepvaart.

Een watch officer op het Kustwachtcentrum aan het bellen.

Team

Het operationeel centrum is 24/7 bezet door een Duty Officer (‘chef van wacht’), 3 Watch Officers (‘operators’) en een collega van de handhavende diensten. We gebruiken de functiebenamingen ‘Duty Officer’ en ‘Watch Officer’, omdat we internationaal samenwerken. Deze termen zijn wereldwijd bekend en dat maakt meteen je functie duidelijk. Je hoeft dan niet uit te leggen waar je van bent en wat je doet.

Watch officer

Het is 14.30 uur, je loopt het operationeel centrum binnen en je werkdag begint. Het is nog rustig. Je pakt een kop koffie, maakt een praatje met collega’s en dan gaat de telefoon: er is een surfplank aangespoeld, maar er is niemand bij te zien. Kort daarvoor zagen omstanders de surfer nog wel op het water. Vanaf dan gaan jouw werkzaamheden als Watch Officer beginnen!

Wat doet een Watch Officer?

Als Watch Officer heb je een afwisselende baan waar écht geen dag hetzelfde is! De ene keer ben je bezig met dagelijkse werkzaamheden en de andere dag heb je je handen vol. Wanneer er een noodmelding binnenkomt verzamel, verwerk en geef je informatie aan eenheden en partners. Maar je stuurt ook het kustwachtvliegtuig aan, start zoek- en reddingsacties op en informeert de scheepvaart.

Hoe ga je te werk bij een noodmelding?

Bij een noodmelding komt de teamspeler in jou naar boven! Je communiceert duidelijk met je team wat er aan de hand is en overlegt samen welke eenheden je inzet en welke acties je uitvoert. Daarnaast schakel je met verschillende partners, meldkamers en ooggetuigen. Een goed inlevingsvermogen komt dan goed van pas. Als je namelijk met een familielid spreekt, gaat het gesprek anders dan met de meldkamer. Je zorgt ervoor dat je goed luistert en de juiste vragen stelt. Op die manier werk je zo slim mogelijk.

Meerdere taken

Alle gegevens verwerk je in de operationele computersystemen. Je gaat daarvoor geconcentreerd en nauwkeurig te werk, bijvoorbeeld als je coördinaten van de locatie invoert. Als je dan tegelijkertijd ook iemand aan de telefoon hebt, is het uitvoeren van meerdere taken een vaardigheid die niet kan ontbreken. Soms kan het voorkomen dat er meerdere noodmeldingen op hetzelfde moment binnenkomen. Stressbestendig zijn is dus een must!

Wisselende diensten

Goed om te weten: wil je geen 9 tot 17 baan? Dan zit je als Watch Officer helemaal goed. Je werkt verschillende diensten. De ochtend van 06:30 tot 14:45 uur, de middag/avond van 14:30 tot 22:45 uur of de nacht van 22:30 tot 06:45 uur.

Opleiding

Er is in Nederland geen opleiding die je opleidt tot Watch Officer. Daarom leiden we onze Watch Officers intern op. In een opleiding die zeven maanden duurt wordt je voorbereid op het werken in ons operationeel centrum. Je krijgt bijvoorbeeld een basisopleiding medewerker Kustwacht, meldkamertrainingen en gaat langs bij organisaties met wie we samenwerken.

Als je klaar bent met je opleiding, blijft onze afdeling Leren&Ontwikkelingen opleidingen en trainingen aanbieden. Dit om je vaardigheden op pijl te houden.

Functie-eisen

  • Mbo+-niveau
  • Ervaring in het werken met computers en systemen.
  • Ervaring met het werken in multidisciplinaire organisaties.
  • Stressbestendig en goed kunnen samenwerken.
  • Het kunnen analyseren initiatief nemen.

Als er vacatures zijn, staan daarin de geldende functie-eisen. De opsomming hierboven is ter illustratie en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Duty officer

De Duty Officer is tijdens een dienst de leidinggevende van een team. Op deze functie kan je intern solliciteren als je ervaring hebt als Watch Officer.

Handhaving

Vanuit ons operationeel centrum houden we ook toezicht op de Noordzee. Wij letten bijvoorbeeld op verkeersveiligheid op zee, naleving milieuregelgeving, naleving visserijbeleid, smokkelactiviteiten of andere verdachte omstandigheden. Daarvoor hebben we op ons operationeel centrum ook iemand van een handhavende dienst. Dat is iemand van de Douane, Politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of Kustwacht zelf.

Neem bij vragen over deze handhavende functies en/of er vacatures zijn contact op met de genoemde diensten.

Op ons operationeel centrum werken ook collega’s van verschillende handhavingsdiensten.

Vraag en antwoord

  • Ik werk/wil werken bij een handhavende dienst en dan specifiek voor de Kustwacht. Waar kan ik solliciteren of terecht voor meer informatie?
    Bekijk het antwoord

Informatie speciaal voor

Terug naar boven