Werken in ons operationeel centrum

Ons operationeel centrum doet dienst als centrale meldkamer en informatie- en coördinatiecentrum. Hier komt alles samen: van noodmeldingen die binnenkomen tot het aansturen van het Kustwachtvliegtuig, van het opstarten van zoek- en reddingsacties tot het informeren van scheepvaart. Het centrum is 24/7 bezet door een duty officer (‘chef van dienst’), 3 watch officers (‘operators’) en een collega van de handhavende diensten.

Een watch officer op het Kustwachtcentrum aan het bellen.

Functiebenamingen

We gebruiken de functiebenamingen ‘duty officer’ en ‘watch officer’ omdat we internationaal samenwerken. Deze termen zijn wereldwijd bekend en dat maakt meteen je functie duidelijk. Je hoeft dan niet uit te leggen waar je van bent en wat je doet.

Watch officer

Onze watch officers zitten continu klaar om te reageren op meldingen. Ze verzamelen, verwerken en verstrekken informatie aan eenheden en partners. Ook kunnen ze handhavend optreden. Iedere watch officer wordt namelijk opgeleid tot ‘buitengewoon opsporingsambtenaar’.

Watch officers werken in continudienst. Dat houdt in dat je volgens een bepaald rooster wordt ingedeeld op drie diensten: ochtend (06:30 – 14:45), middag/avond (14:30 – 22:45) en nacht (22:30 – 06:45). De planners streven ernaar om in een bepaalde periode het rooster hetzelfde te houden. Door opleidingen, invallen voor collega’s en vrije dagen kan dit wijzigen.

Opleiding

Er is in Nederland geen opleiding die je opleidt tot watch officer. Daarom leiden we onze watch officers intern op. In een opleiding die zeven maanden duurt wordt je voorbereid op het werken in ons operationeel centrum. Je krijgt bijvoorbeeld een basisopleiding medewerker Kustwacht, meldkamertrainingen en gaat langs bij organisaties met wie we samenwerken.

Als je klaar bent met je opleiding, blijft onze afdeling Leren&Ontwikkelingen opleidingen en trainingen aanbieden. Dit om je vaardigheden op pijl te houden.

Functie-eisen

  • Mbo+-niveau
  • Ervaring in het werken met computers en systemen.
  • Ervaring met het werken in multidisciplinaire organisaties.
  • Stressbestendig en goed kunnen samenwerken.
  • Het kunnen analyseren initiatief nemen.

Als er vacatures zijn, staan daarin de geldende functie-eisen. De opsomming hierboven is ter illustratie en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Duty officer

De duty officer is tijdens een dienst de leidinggevende van een team. Op deze functie kan je intern solliciteren als je ervaring hebt als watch officer.

Handhaving

Vanuit ons operationeel centrum houden we ook toezicht op de Noordzee. Wij letten bijvoorbeeld op verkeersveiligheid op zee, naleving milieuregelgeving, naleving visserijbeleid, smokkelactiviteiten of andere verdachte omstandigheden. Daarvoor hebben we op ons operationeel centrum ook iemand van een handhavende dienst. Dat is iemand van de Douane, Politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of Kustwacht zelf.

Neem bij vragen over deze handhavende functies en/of er vacatures zijn contact op met de genoemde diensten.

Op ons operationeel centrum werken ook collega’s van verschillende handhavingsdiensten.

Vraag en antwoord

  • Ik werk/wil werken bij een handhavende dienst en dan specifiek voor de Kustwacht. Waar kan ik solliciteren of terecht voor meer informatie?
    Bekijk het antwoord

Informatie speciaal voor

Terug naar boven