Liveblog

Grote brand aan boord Fremantle Highway

Geopend op: 26 juli 2023 04:14 uur
Gesloten op: 04 augustus 15:30 uur
Soort incident: Rampen- en incidenten

Op dinsdag 25 juli, kort voor middernacht ontving het Kustwachtcentrum een melding over brand aan boord van het vaartuig Fremantle Highway, dat 27 kilometer noord van Ameland voer. De 23 bemanningsleden zijn geëvacueerd. Eén persoon is helaas overleden. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Update: 04 augustus 2023 15:30 uur
Het vrachtschip Fremantle Highway ligt sinds donderdag 3 augustus vast aan de kade in de Eemshaven. We sluiten daarom dit liveblog. We hebben een informatiepagina aangemaakt over dit incident.

Update: 03 augustus 2023 21:29 uur
Het kustwachtvliegtuig maakte op donderdag 3 augustus beelden van het schip Fremantle Highway dat naar de haven van Eemshaven wordt gesleept. Deze zijn te downloaden via https://we.tl/t-kvOway8W8L.
Update: 03 augustus 2023 14:37 uur
De Fremantle Highway is aangekomen in de Eemhaven. Vanuit het kustwachtvliegtuig werd de tocht gefotografeerd. Bronvermelding: kustwachtvliegtuig.

Volg het laatste nieuws via de nieuwsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee.
Update: 03 augustus 2023 12:23 uur
Update: 01 augustus 2023 13:19 uur


Het kustwachtvliegtuig vliegt dagelijks over de Fremantle Highway. Vanaf de Arca, het oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat, werd het kustwachtvliegtuig gefotografeerd. Bronvermelding: Arca, Rijkswaterstaat.
Update: 31 juli 2023 16:25 uur
Beelden van het schip Fremantle Highway gemaakt op maandag 31 juli door het kustwachtvliegtuig zijn te downloaden via https://we.tl/t-XUBHrGJEMX. Op deze beelden ligt de Fremantle Highway op zijn tijdelijke plek, 16 kilometer boven Schiermonnikoog en Ameland.

Rijkswaterstaat coördineert de berging van het schip. Volg voor ontwikkelingen de nieuwsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee.
Update: 31 juli 2023 13:17 uur
Volg voor de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het schip de Fremantle Highway de newsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee. Rijkswaterstaat coördineert de berging van het schip.

English
For the latest news regarding the ship Fremantle Highway, follow the news feed of Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee. Rijkswaterstaat coordinates the salvage of the ship.
Update: 31 juli 2023 13:04 uur
Update: 30 juli 2023 18:06 uur
Update: 30 juli 2023 16:27 uur
Beelden van het schip Fremantle Highway gemaakt op zondagochtend 30 juli door het kustwachtvliegtuig zijn te downloaden via https://we.tl/t-K1HdmVc6Qq . Op deze beelden wordt niet het slepen getoond. Het zijn beelden van de situatie eerder vandaag.

Rijkswaterstaat coördineert de berging van het schip. Volg voor ontwikkelingen de nieuwsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee.
Update: 29 juli 2023 22:06 uur


Rijkswaterstaat coördineert de berging van het schip. Volg voor ontwikkelingen de nieuwsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee.
Update: 29 juli 2023 17:21 uur
De beelden van het schip Fremantle Highway gemaakt op zaterdag 29 juli door het kustwachtvliegtuig zijn te downloaden via https://we.tl/t-0UOWNhY5AG. Op deze beelden wordt niet het slepen getoond. Het zijn beelden van de situatie eerder vandaag.

Rijkswaterstaat coördineert de berging van het schip. Volg voor ontwikkelingen de nieuwsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee.

Update: 29 juli 2023 14:55 uur
In de nacht van 28 op 29 juli is de Fremanlte Highway weer een stuk richting het oosten verplaatst. Dit gebeurde gecontroleerd, onder begeleiding van de Fairplay 30. De Fremanlte Highway bevindt zich op dit moment 18 kilometer noord van Terschelling.

Vanochtend is de sleepverbinding tussen de Fairplay 30 en de Fremanlte Highway even verbroken, maar de bergers hebben de sleepverbinding snel hersteld.

Naast de Fairplay 30 zijn op dit moment de volgende schepen ter plaatse: Guardian (sleper), Multrasalvor 4 (bergingsvaartuig), Hunter (sleper), Arca (oliebestrijdingsvaartuig) en de Hurricane (RIB). Deze schepen blijven in de buurt van de Fremantle Highway om de situatie te monitoren, ook tijdens het verplaatsen van het schip.

Rijkswaterstaat en de bergingsbedrijven zijn gestart met de voorbereidingen voor het verslepen van het vrachtschip naar een ander gebied. De Kustwacht begeleidt de omliggende scheepvaart zodat zij zo min mogelijk hinder ervaren.

Rijkswaterstaat coördineert de berging van het schip. Lees hier meer over op de nieuwsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee
Update: 29 juli 2023 14:52 uur
Op vrijdag lukte het de bergers om via de Multrasalvor 4 aan boord te gaan van de Fremantle Highway. Bronvermelding: kustwachtvliegtuig.
Update: 28 juli 2023 23:53 uur
Dankzij de versterkte sleepverbinding kan de Fremantle Highway naar een nieuwe, tijdelijke ankerplaats worden gesleept, zodra de rookontwikkeling en weersverwachtingen dit toelaten. Lees hier meer over op de nieuwsfeed van Rijkswaterstaat: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/07/nieuwsfeed-vrachtschip-noordzee
Update: 28 juli 2023 18:17 uur
De beelden van het schip Fremantle Highway gemaakt op vrijdag 28 juli door het kustwachtvliegtuig zijn te downloaden via https://we.tl/t-Fol6weN1TU.
Update: 28 juli 2023 16:51 uur
In de loop van de ochtend bleek na metingen door de bergers dat de temperatuur aan boord van de Fremantle Highway sterk gedaald is. De brand woedt nog steeds maar neemt af. De rook wordt ook minder.

Door deze afname van temperatuur ontstond een veiligere situatie voor de bergers om aan boord te gaan. De bergers zijn via de Multrasalvor 4 aan boord gegaan van de Fremantle Highway.

Het is de bergers gelukt om een nieuwe, stevigere sleepverbinding tot stand te brengen via de bovenkant van het schip. Hierdoor kan het schip beter verplaatst en onder controle gehouden worden. De bergers blijven niet aan boord van de Fremantle Highway maar gaan terug naar de bergingsschepen. De sleepverbinding is met de Fairplay 30.

Rijkswaterstaat bekijkt verschillende scenario’s om vervolgstappen te bepalen.

De Fremantle Highway bevindt zich op dit moment 23 kilometer noord van Terschelling, tussen de vaarroutes.

(Om verwarring te voorkomen: de eerdere noodsleepverbinding zat meer aan de onderkant van het schip. Deze is nu los en vervangen voor de nieuwe sleepverbinding.)
Update: 28 juli 2023 11:55 uur
Bel niet de Kustwacht (het noodnummer en/of operationele nummer) voor vragen, opmerkingen en suggesties over de brand aan boord van de Fremantle Highway. Hoewel goed bedoeld heeft de operatie hier last van en hindert dit eventuele noodlijnen. Het verzoek dus om niet te bellen voor deze zaken.

Een team specialisten is bezig met het beoordelen van de situatie en het vaststellen van het beste plan van aanpak.
Update: 28 juli 2023 11:03 uur
We krijgen veel vragen over het exacte aantal (elektrische) auto’s aan boord van de Fremantle Highway. In onze eerdere berichtgeving is uitgegaan van de eerste getallen die wij ontvingen. De onduidelijkheid ontstaat door verschillende informatie die later steeds gedeeld wordt. Er wordt aan gewerkt om de informatie te verzamelen en dit wordt dan gedeeld met de bergingsorganisaties.

Vragen over deze aantallen en de invloed op de brand en berging kunnen wij niet beantwoorden.
Update: 28 juli 2023 09:12 uur
De Fremantle Highway drijft 17 kilometer noord van Terschelling. Er zijn nog geen andere ontwikkelingen. De sleper Fairplay 30 heeft een sleepverbinding met het schip.

De bergers houden de situatie in de gaten en verzamelen informatie voor een bergingsplan. Het kustwachtvliegtuig maakt in de ochtend nieuwe beelden van de Fremantle Highway.

Verder zijn de de volgende schepen ter plaatse:
- Guardian (sleper)
- Multrasalvor 4 (bergingsvaartuig)
- Hunter (sleper)
- Arca (oliebestrijdingsvaartuig)
Update: 27 juli 2023 22:21 uur

Dagsamenvatting van donderdag 27 juli


De Fremantle Highway is op donderdag gecontroleerd richting Terschelling gedreven. Dit vormt geen extra risico’s. Op basis van stroom- en windrichting wordt de meest gunstige driftrichting bepaald.

De sleepboot Fairplay 30 heeft de noodverbinding overgenomen van de Hunter. De nieuwe sleepverbinding is sterker dan de vorige. De Fairplay 30 houdt het schip tussen de vaarroutes zodat de scheepvaart op veilige afstand kan passeren.

In de namiddag zou het schip worden gedraaid om met de stroming terug richting het oosten te drijven. Door het veranderen van de windrichting is dit plan bijgesteld. In de loop van de avond is de Fremantle Highway op zijn plaats gehouden door de sleepboot. De stroom- en windrichting worden continue gemonitord om de meest gunstige driftrichting te bepalen.

De brand woedt nog steeds en er is nog steeds veel rookontwikkeling. Wel lijkt de intensiteit van de brand te zijn afgenomen ten opzichte van gisteren. Het is nog niet veilig om een bergingsteam aan boord van het schip te brengen.

Het schip wordt niet meer constant gekoeld om te voorkomen dat er overbodig veel water aan boord komt. Dit brengt de stabiliteit van het schip in gevaar. Op woensdag werd er wel doorlopend gekoeld omdat de brand toen heviger was.

Een bergingsteam aan boord van de noodsleper Guardian houdt de situatie ter plaatse in de gaten. Ze verzamelen informatie voor een bergingsplan. Het kustwachtvliegtuig monitort de situatie vanuit de lucht. De situatie is nog steeds stabiel.
Update: 27 juli 2023 18:55 uur
De sleepboot Fairplay 30 heeft de noodverbinding met de Fremantle Highway overgenomen van de Hunter. De nieuwe noodverbinding is sterker dan de vorige. De situatie is nog steeds stabiel. De intensiteit van de brand lijkt te zijn afgenomen ten opzichte van gisteren, maar er is nog steeds veel rookontwikkeling. Verschillende eenheden houden de situatie ter plaatse in de gaten.
Update: 27 juli 2023 18:54 uur
Het operationele telefoonnummer van het Kustwachtcentrum gelieve niet te gebruiken voor vragen en suggesties over de brand aan boord van de Fremantle Highway. Hoewel goed bedoeld heeft de operatie hier last van en hindert dit eventuele noodlijnen.

Een team specialisten is bezig met het beoordelen van de situatie en het vaststellen van het beste plan van aanpak.
Update: 27 juli 2023 17:45 uur
De stroming verandert en dat moment wordt ook gebruikt om de Fremantle Highway te draaien. Dit zodat het schip weer richting het oosten gaat drijven met ondersteuning van een sleepboot. Het vaartuig wordt door de sleepboot tussen de vaarroutes gehouden, zodat het scheepvaartverkeer op veilige afstand kan passeren. In dit gebied kan het schip 'vrij' drijven zonder obstakels. De afstand tot de kust blijft daarmee ongeveer 16 kilometer.

Eerder dreef het schip gecontroleerd naar het westen. Op basis van de stroom- en windrichting wordt de meest gunstige driftrichting bepaald.

(Om verwarring te voorkomen: de eerdere genoemd afstand van 27 kilometer tot Ameland was het moment dat het schip de melding deed bij de Kustwacht. Dat de stroming (getijstroom) verandert is een normaal en natuurlijk proces).
Update: 27 juli 2023 17:13 uur
Het kustwachtvliegtuig heeft op donderdag nieuwe beelden gemaakt van het schip Fremantle Highway. Deze zijn te downloaden via https://we.tl/t-6tTyFFPnhL.
Bronvermelding: kustwachtvliegtuig.

Op de video is schade aan het schip te zien. Dit is afbladderende verf. Er zijn vooralsnog geen scheuren of gaten waargenomen.
Update: 27 juli 2023 16:22 uur
Op de foto die vanmiddag vanuit het kustwachtvliegtuig werd genomen, is te zien dat er nog steeds veel rookontwikkeling is door de brand aan boord van de Fremantle Highway. Bronvermelding: kustwachtvliegtuig.
Update: 27 juli 2023 16:10 uur
We krijgen veel vragen over het exacte aantal auto’s aan boord van de Fremantle Highway. In onze eerdere berichtgeving is uitgegaan van de eerste ladinglijst die wij ontvingen. Er gaan nu meerdere aantallen rond, die wij niet kunnen bevestigen.
Update: 27 juli 2023 15:32 uur
De Fremantle Highway bevindt zich op dit moment 16 km ten noorden van Terschelling. Het vaartuig drijft door de wind en stroming in westelijke richting. De Hunter heeft nog steeds een noodverbinding met het brandende vaartuig. Het vaartuig wordt op dit moment buiten de verkeersbanen gehouden, zodat het scheepvaartverkeer op veilige afstand kan passeren.

De brand woedt nog steeds aan boord en rook komt uit het schip. Dit zorgt ervoor dat het nog niet veilig is voor personen om aan boord te gaan. Het schip wordt niet meer constant gekoeld om te voorkomen dat er overbodig veel water aan boord komt. Dit brengt de stabiliteit van het schip in gevaar. Eerder werd er continue gekoeld omdat de brand toen heviger was.

Een bergingsteam aan boord van de noodsleper Guardian monitort de situatie. Ze verzamelen informatie voor een bergingsplan. Het kustwachtvliegtuig maakt beelden vanuit de lucht.
Update: 27 juli 2023 12:59 uur
In de media circuleert een audiofragment van marifoonverkeer tussen de hulpdiensten. Dit gaat om operationele gesprekken. De uitwerking en intepretatie hiervan geeft in sommige berichtgeving een onjuiste weergave.

Een kapitein besluit of het schip geëvacueerd wordt. Het feit dat gezegd wordt "dat gaan we nu niet doen" is geen beslissing, maar een samenvatting van de overleggen tussen de kapitein en de Kustwacht.
Update: 27 juli 2023 10:05 uur

Dagsamenvatting van woensdag 26 juli


Op dinsdagavond, kort voor middernacht ontving het Kustwachtcentrum een melding over brand aan boord van het vaartuig Fremantle Highway, dat 27 kilometer noord van Ameland voer. Daaropvolgend werden verschillende varende eenheden en het Maritime Incident Respons Group (MIRG) gealarmeerd. De twee kustwachthelikopters vlogen volgens procedure naar Rotterdam om dit brandweerteam op te pikken. De helikopters zijn vervolgens ingezet voor de evacuatie.

Alle 23 bemanningsleden zijn van boord gehaald. Een deel van de bemanning is van boord gesprongen en uit het water gehaald door reddingboten van de KNRM en Rederij Noordgat. De kustwachthelikopter heeft de overige bemanningsleden van boord gehaald.

Eén bemanningslid is helaas overleden. Hoe dat is gebeurd is niet bekend bij de Kustwacht. Meerdere bemanningsleden raakten gewond. De opvarenden zijn naar Lauwersoog en vliegveld Eelde gebracht. Daar werden ze opgevangen door ambulancepersoneel.

Het bergingsvaartuig Hunter heeft een noodverbinding met het schip om het schip op zijn plaats te houden. De Fairplay 30 koelt de zijkanten van het schip met de brandblusinstallatie aan boord.

De brand aan boord van de Fremantle Highway kan nog niet geblust worden, bijvoorbeeld met blusinstallaties van de sleepboten. Het blussen van de brand kan door water in het schip zorgen voor stabiliteitsproblemen. Daarnaast is het nog niet mogelijk om mensen aan boord van het schip te zetten.

Meerdere partijen, waaronder bergingsmaatschappijen en Rijkswaterstaat werken aan een plan van aanpak. De kustwachthelikopter heeft specialisten van een bergingsbedrijf naar de Guardian gebracht om de situatie ter plaatse te beoordelen. De situatie is op dit moment stabiel. De oorzaak van de brand is nog onbekend.
Update: 27 juli 2023 07:20 uur
Er zijn nog geen andere ontwikkelingen. De sleepboot Hunter heeft nog de noodverbinding met de Fremantle Highway. De brand aan boord is nog gaande. In de buurt van de Fremantle Highway zijn meerdere schepen aanwezig. Aan boord van de sleepboot Guardian zijn ook specialisten van het bergingsbedrijf.

Later in de ochtend gaat weer het kustwachtvliegtuig vliegen om het schip en de situatie in de gaten te houden.
Update: 26 juli 2023 22:20 uur
Er zijn nog geen nieuwe ontwikkelingen. Verschillende eenheden houden het schip in de gaten.

Zodra er meer bekend is maken we dat bekend via dit liveblog.
Update: 26 juli 2023 18:31 uur
Aan de pers: als er updates zijn plaatsen we die hier. Het verzoek om terughoudend te zijn met bellen.
Update: 26 juli 2023 15:32 uur
Update: 26 juli 2023 15:32 uur
Het kustwachtvliegtuig heeft beelden gemaakt van het schip Fremantle Highway. Deze zijn te downloaden via https://we.tl/t-J5lOfIa27m.
Update: 26 juli 2023 14:27 uur
Diverse foto's van de situatie met de Fremantle Highway. Bronvermelding: kustwachtvliegtuig.
Update: 26 juli 2023 14:25 uur
De situatie met het schip blijft hetzelfde. Een bergingsbedrijf heeft specialisten naar de sleper Guardian gebracht. Dit voor het onderzoeken van mogelijkheden om een sleepverbinding tot stand te brengen. De huidige verbinding met de sleper Hunter is een noodverbinding om het schip op zijn plaats te houden. Die kan niet gebruikt worden om het schip eventueel te verslepen.
Update: 26 juli 2023 12:59 uur
De Guardian en Nordic proberen de zijkanten van het schip af te koelen met brandblusinstallaties. De Nordic wordt straks afgelost door de Fairplay 30. De brand aan boord van de Fremantle Highway kan nog niet geblust worden.
Update: 26 juli 2023 11:51 uur
Update: 26 juli 2023 11:48 uur
De situatie is onveranderd. Er is nog steeds veel rookvorming. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak. Hier worden verschillende scenario's voor uitgewerkt.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.
Update: 26 juli 2023 09:28 uur
Diverse beelden van het schip. Bronvermelding: Kustwacht.
Update: 26 juli 2023 09:06 uur
Het schip staat nog in brand. Het bergingsvaartuig Hunter van rederij Noordgat heeft een noodverbinding met het schip en houdt het schip zo gecontroleerd op een positie. Momenteel wordt door meerdere partijen, waaronder bergingsbedrijven en Rijkswaterstaat, bekeken wat de best mogelijke wijze is om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Update: 26 juli 2023 06:51 uur
De bemanning heeft geprobeerd de brand zelf te blussen, maar dat lukte niet. De brand breidde zich steeds verder uit, waardoor een evacuatie werd opgestart. De bemanningsleden werden met helikopters en reddingboten van boord gehaald. Helaas is een bemanningslid overleden en zijn er meerdere gewonden. De opvarenden zijn naar Lauwersoog en vliegveld Eelde gebracht. Daar werden ze opgevangen door ambulancepersoneel.
Update: 26 juli 2023 05:23 uur
Alle 23 bemanningsleden zijn van het brandende vaartuig gehaald. Een gedeelte van de bemanning wordt door de een vaartuig van de KNRM aan land gebracht en een gedeelte van de bemanning wordt met helikopters aan land gebracht. Rederij Noordgat heeft ter plaatse ook assistentie verleend.

De Fremantle Highway bevindt zich op dit moment op ongeveer 27 kilometer ten noorden van de kust van Ameland. Er woedt nog steeds een brand aan boord. Er zijn nog steeds meerdere hulpdiensten nabij het schip aanwezig.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven