Incident

10 juli 2023 14:30 uur
Soort incident: Zoek- en reddingsactie

Vermiste zeilers gevonden door kustwachthelikopter


Twee personen vertrekken maandagochtend 3 juli met een zeiljacht vanuit West-Terschelling richting het Duitse Waddeneiland Borkum. De verwachting is dat ze daar ‘s avonds aankomen. Nadat bekenden in de middag voor het laatst contact hebben, slaan die kort voor middernacht alarm bij de Kustwacht.

Beelden van de reddingsactie

Zoekslag Borkumse haven

Vanuit het Kustwachtcentrum nemen ze contact op met de Duitse collega’s. De Duitse reddingboot Hamburg gaat in de haven van Borkum zoeken. Ondertussen vertrekken meerdere reddingboten van de KNRM naar zee. Die varen richting de laatste bekende positie van het zeiljacht en zoeken dan de zee af richting Borkum. Op de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog zoeken kusthulpverleningsvoertuigen van de KNRM het strand af.

Vanuit de lucht

Vanaf Schiphol vertrekt het kustwachtvliegtuig om vanuit de lucht te zoeken. Ondertussen is al bekend dat in de haven van Borkum het zeiljacht niet is gevonden. Aan de politie is gevraagd om de mobiele telefoons van de opvarenden uit te pijlen. Dat geeft een resultaat; namelijk dat een telefoon is gepeild in de omgeving van zandplaat het Rif. Vanuit het Kustwachtcentrum wordt de zoekactie gecoördineerd en daar passen ze direct het zoekgebied aan.

Na uren zoeken vindt de bemanning van de kustwachthelikopter de zeilers.
Nadat de kustwachthelikopter de zeilers vindt, daalt de reddingszwemmer af naar het zeiljacht. De opvarenden zijn vermoeid, maar maken het goed.

Zeiljacht drijft noordwest van Borkum

De kustwachthelikopter helpt ook vanuit de lucht mee. De reddingboten, het kustwachtvliegtuig en -helikopter zoeken in de nacht urenlang naar de vermiste zeilers. En dan vindt in de ochtend de kustwachthelikopter het zeiljacht. Ze drijven 10 kilometer noordwest van Borkum. De mast is afgebroken en het drijfanker ligt uit. Vanuit de helikopter daalt de reddingszwemmer af naar het zeiljacht. De opvarenden zijn vermoeid, maar maken het goed. Ze hebben overlevingspakken aan en reddingsvesten om.

De reddingboot Jan en Titia Visser neemt de zeilers aan boord en sleept het zeiljacht naar de haven.

Op sleep

De reddingboot van KNRM-station Eemshaven vaart richting het zeiljacht en haalt de personen van boord. Daarnaast nemen ze het jacht op sleep. En zo varen ze richting de Eemshaven. Daar komen ze aan het einde van de ochtend aan. Familie is daar aanwezig om de opvarenden op te wachten.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven