Incident

26 januari 2023 11:55 uur
Soort incident: Rampen- en incidenten

Kustwachtschip voorkomt aanvaring in windpark Borssele


Een aanvaring met het windpark Borssele is vorige week voorkomen. Het Kustwachtcentrum ontving rond middennacht een melding van een stuurloos schip. Alle motoren van het schip waren uitgevallen. Het schip lag op dat moment op 4,5 kilometer afstand van het windpark Borssele en dreef richting het windpark.

24 uur per dag paraat

Het Kustwachtcentrum gaf de Multraship Commander, een noodhulpsleper van de Kustwacht, opdracht contact te maken met het stuurloze schip. De noodhulpsleper ligt 24 uur per dag paraat in de buurt van het windpark Borssele om hulp te bieden en kan daarom snel ter plaatse zijn.

Multraship Commander vaart langs windpark Borssele.

Sleepverbinding

Om het stuurloze schip weg van het windpark te kunnen slepen bracht de bemanning een sleepverbinding tot stand. Een ontzettend zware klus, omdat de opvarenden van het stuurloze schip de sleeptros op eigen kracht naar binnen moesten halen. Dit werd bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden. Om de opvarenden in geval van nood te kunnen evacueren werd de kustwachthelikopter gealarmeerd.

Naar een veilige positie gesleept

Rond 04:00 uur lukte het om de sleepverbinding tot stand te brengen. Het stuurloze schip bevond zich op dat moment op de rand van het windpark. De Multraship Commander sleepte het schip naar een veilige plaats op zee, waar de sleper Multratug 18 de sleepverbinding overnam. Het schip is door de Multratug 18 naar de haven van Vlissingen gesleept.

De kustwachthelikopter was stand-by om in geval van nood de bemanning te evacueren.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven