Incident

5 september 2022 16:19 uur
Soort incident: Rampen- en incidenten

Brand in machinekamer van tanker Hafnia Tanzanite


In de machinekamer van de tanker Hafnia Tanzanite ontstond maandagochtend een brand. De melding hiervan kwam rond 06:00 uur op het Kustwachtcentrum binnen. Het schip voer op dat moment ongeveer 74 kilometer west van Scheveningen. Aan boord bevonden zich 20 bemanningsleden. De lading van het schip betrof biodiesel.

De SAR-helikopter, de noodhulpsleper Multraship Commander en een reddingboot nabij de tanker Hafnia Tanzanite die een brand in de machinekamer had.

Eenheden

De Kustwacht alarmeerde verschillende eenheden, zoals het Kustwachtvliegtuig, de SAR-helikopter en drie KNRM-reddingboten. Dit om indien nodig de bemanning te evacueren en om de hulpverlening te ondersteunen. Onze noodhulpsleper Multraship Commander voer ook direct naar de Hafnia Tanzanite. Daarnaast werd het Maritime Incident Group (MIRG.nl) gealarmeerd. Dit is een team gespecialiseerd in scheepsbrandbestrijding en werd met helikopters naar het schip gebracht. Tot slot voeren de slepers Vb Cheetah, Anteos en Multratug 18 richting de tanker om indien nodig het schip vast te maken en te slepen.

Brand geblust

De brand werd door de bemanning geblust via een blusinstallatie in de machinekamer. Om zeker te weten dat de brand uit is, voerde het MIRG.nl-team samen met bemanningsleden een controle uit in de machinekamer. Daaruit bleek dat een hulpmotor was uitgebrand en dat er veel schade is ontstaan in de machinekamer. Hierdoor kon het schip niet meer op eigen kracht varen. De Hafnia Tanzanite gaat daarom naar een haven gesleept worden.

Reddingboten

De reddingboten van de KRNM-stations Stellendam (Koos van Messel), Scheveningen (Kitty Roosmale nepveu) en Hoek van Holland (Jeanine Parqui) werden gealarmeerd. De reddingboot van Hoek van Holland bleef stand-by liggen bij het schip ter ondersteuning en als veiligheidsschip voor het MIRG-team en de bemanningsleden. Ze werden later afgelost door de reddingboot van het KNRM-station Scheveningen.

MIRG.nl

Brand aan boord van een varend schip eist andere vaardigheden, kennis en materieel dan op het land. Om een bemanning te ondersteunen met een brand aan boord, staat 24/7 in Rotterdam het ‘Maritime Incident Response Group Netherlands (MIRG.NL)’ paraat. Dit is een team gespecialiseerd in scheepsbrandbestrijding. MIRG.nl is een samenwerking tussen verschillende organisaties.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven