Incident

29 september 2022 14:26 uur
Soort incident: Rampen- en incidenten

Aanvaring met chemicaliëntanker in ankervak IJmuiden


In het ankervak voor de kust van IJmuiden vond vannacht een aanvaring plaats. Een viskotter voer tegen een chemicaliëntanker die ten anker lag. De aanvaring werd rond 03:00u gemeld bij de Kustwacht. Door de schade aan de tanker is olie in zee gelekt.

Uitstroom

Door de aanvaring is een tank van de tanker beschadigd. Het gaat om een tank die gebruikt wordt om mengsels van olie en water op te slaan. In de tank is een scheur ontstaan, waardoor een deel van de olie in het water is gelekt. De inhoud van de tank is overgepompt naar een andere tank om verdere uitstroom te voorkomen.

Chemicaliëntanker Golden Daisy met schade na aanvaring. (De foto is gemaakt vanaf de Arca).

Niet bestrijdingswaardig

Vanwege de uitstroom is de Arca, een oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat, ter plaatse gegaan. Daarnaast is het kustwachtvliegtuig ingezet om te beoordelen of de verontreiniging te bestrijden is. De olieverontreiniging bleek door de geringe hoeveelheid niet bestrijdingswaardig.

Aan de zijkant van het schip is een scheur te zien. Door de scheur is olie in zee gelekt. (De foto is gemaakt vanaf de Arca).

Onderzoek

Team Maritieme Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport doen onderzoek naar de aanvaring. De Visarend, een patrouillevaartuig van de Kustwacht, is naar het ankervak gevaren om bij het onderzoek te ondersteunen.

Boarding Officers van de Visarend klimmen aan boord van de Golden Daisy.

Team Maritieme Politie

Team Maritieme Politie is een onderdeel van de Nationale Politie. Bij incidenten op zee zoals aanvaringen, branden, vermiste personen en ongevallen doet het Team Maritieme Politie onderzoek. Het Team Maritieme Politie is gevestigd in het kustwachtcentrum in Den Helder.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven