Incident

11 december 2023 19:03 uur
Soort incident: Handhaving

Aanhoudingen na smokkel van tien illegale vreemdelingen


Tijdens een reguliere patrouillevlucht op zaterdagmiddag 2 december vloog het kustwachtvliegtuig boven de Noordzee. Tijdens deze vlucht zag de bemanning een onbekend zeiljacht met verdachte kenmerken. Het zeiljacht voer op dat moment ongeveer 55 kilometer ten westen van IJmuiden. Het patrouillevaartuig Zeearend is vervolgens richting het zeiljacht gestuurd om een controle uit te voeren.

Het kustwachtpatrouillevaartuig Zeearend vaart richting het verdachte zeiljacht om een controle uit te voeren.

Mensensmokkel

Op het schip bevonden zich twee Nederlandse mannen. Toen met hun toestemming een luik naar de kajuit werd geopend, troffen de Boarding Officers (controleurs) daar nog tien mensen aan. Het vermoeden ontstond dat zij werden gesmokkeld. De twee Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud zijn aangehouden voor mensensmokkel.

Naar IJmuiden begeleid

De Kustwacht begeleidde alle twaalf de opvarenden naar IJmuiden, waar de personen in samenwerking met de Politie werden overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. De twee verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten vast voor verder onderzoek. Het zeiljacht is in beslag genomen. De tien gesmokkelde personen van verschillende nationaliteiten zijn het vreemdelingentraject in gegaan.

De snelle rubberen boot (RHIB) van patrouillevaartuig Zeearend brengt de Boarding Officers (controleurs) naar het verdachte zeilschip voor het uitvoeren van de controle.

Onderzoek Marechaussee

De recherche van de Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. “Wat de Kustwacht aantrof op het zeiljacht kennen we van beelden elders in Europa en gebeurt dus ook op de Noordzee. Een ernstig vergrijp, dat we de komende tijd verder gaan onderzoeken”, aldus Anne de Leeuw, mensenhandelofficier bij het Openbaar Ministerie.

Meer informatie

Informatie speciaal voor

Terug naar boven