Surfers
Bereid je voor als je gaat surfen. Dit begint bijvoorbeeld al thuis met het markeren van je surfmateriaal. Maar zorg ook dat je weet wat je moet doen als je surfuitrusting verliest.

Markeren van je materiaal
Het is van belang om surfmateriaal te voorzien van een naam en 06-nummer. Daardoor kan de eigenaar makkelijker achterhaald worden, bijvoorbeeld wanneer het surfmateriaal door iemand wordt gevonden. Hiermee kan een onnodige zoekactie worden voorkomen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) verstrekt (gratis) speciale ‘Be Traceable’-stickers om op een board/boot en/of materiaal te plakken, waarop een naam en mobiele nummer ingevuld kan worden.
En als je dan toch je materiaal markeert, maak er meteen een foto van. Mocht je onverhoopt iets kwijtraken, dan kan je de foto naar de Kustwacht sturen.
Verloren surfuitrusting melden
Als je uitrusting kwijtraakt op het water of op het strand: meld dit dan direct aan het Kustwachtcentrum via ccc@kustwacht.nl of bel naar +31 (0) 88 - 958 4000 . Denk bijvoorbeeld aan een zeil, surfplank of kiteboard. Dit kan een onnodige zoekactie voorkomen! Mocht de omschreven uitrusting gevonden en gemeld worden bij de Kustwacht, dan neemt het Kustwachtcentrum contact met je op.
Vermeld de volgende informatie:
- Een duidelijke omschrijving (het liefst met foto) van je uitrusting.
- De locatie waar het verloren is.
- De datum en tijd van wanneer je het verloren bent.
- Je contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres).
Geen opslag
De Kustwacht heeft geen opslag van gevonden materiaal. Bij eventueel gevonden materiaal dien je met de vinder afspraken te maken over het terugkrijgen van je materiaal. Op Facebook zijn ook verschillende groepen met ‘verloren en gevonden’ surfmateriaal.
Met welke apparatuur kan ik de Kustwacht alarmeren?
Dit kan op verschillende manieren:
- Een Personal Locator Beacon (PLB) is speciaal ontworpen voor op het water en waarmee je direct de Kustwacht kan waarschuwen dat je in nood bent. Het is waterdicht, werkt met een druk op de knop en je locatie is meteen bekend bij de Kustwacht. Zo kan hulp direct aangestuurd worden richting je locatie. De Kustwacht weet dan nog van wie het noodsignaal is en wat er aan de hand is.
- Met een mobiele telefoon in een waterdicht hoesje. Echter vergt dit meer handelingen -die je in het water- moet uitvoeren. Ook is er niet altijd bereik op het water en is niet elke telefoon waterdicht. Daarnaast is je locatie niet meteen bekend en soms lastig door te geven.
- Eventuele flares kan je eveneens meenemen om hulpdiensten te waarschuwen, met name als in het donker naar je gezocht wordt.