Terug naar veelgestelde vragen

Wat is de reactietijd van het MIRG.NL en de kustwachthelikopter?

Om een bemanning te ondersteunen met een brand aan boord, staat 24/7 in Rotterdam het ‘Maritime Incident Response Group Netherlands (MIRG.NL)’ paraat. Dit is een team gespecialiseerd in scheepsbrandbestrijding met als doelstelling het voorkomen van evacuatie van bemanning/passagiers en voorkomen van een mogelijke escalatie ten behoeve van milieu-incidenten en scheepvaartstremming. Het uitgangspunt is dat het MIRG.NL binnen een uur na de melding op Rotterdam The Hague Airport aanwezig moet zijn om via een helikopter naar het incidentschip vervoerd te worden.

Inzet

Voordat het MIRG.NL-team daadwerkelijk vertrekt naar een incidentschip, treffen ze voorbereidingen. Het MIRG.NL-team maakt afwegingen en verzamelt informatie over onder andere het type schip, de mogelijkheden aan boord, de intensiteit van de brand en ze brengen risico’s in kaart. Daarnaast spelen de weercondities een rol bij het maken van operationele keuzes. Bij het incident met de Fremantle Highway escaleerde de brand. Door de escalatie is de brandweerinzet tijdens het transport afgeblazen en werd overgegaan tot een evacuatie.

Verschillen bij SAR-inzet

De reactietijden voor de helikopter tijdens de inzet van het MIRG.NL verschillen met die van een SAR-situatie. Bij een SAR-inzet gaat het om een zoek- en reddingsactie. Daarvoor is de afspraak dat de helikopter binnen 20 minuten na alarmering door het Kustwachtcentrum vertrekt. Bij de inzet van het MIRG.NL geldt dit dus niet.

Andere samenstelling helikopter

MIRG.NL heeft een bepaalde aanrijtijd nodig naar de verzamelplek op Rotterdam The Hague Airport. Daar moet het MIRG.NL zich gereedmaken voor eventuele inzet. Deze tijd gebruikt de helikopterbemanning ook voor het eventueel inbouwen van extra stoelen voor het brandweerteam in de helikopter. Daarna vertrekt de helikopter zo snel mogelijk naar Rotterdam The Hague Airport. Deze stoelen zijn niet standaard ingebouwd, omdat de helikopter standaard is ingericht voor inzet voor zoek- en reddingsacties (SAR) en medische evacuaties.

Andere vragen

Links

Informatie speciaal voor

Terug naar boven