Reportage


Het woord voeren tijdens een crisis: Lea vertelt

16-11-2023    10:06 uur

Rond middernacht ging de pieper. Lea Versteeg werd vanuit haar rol als persvoorlichter op post geroepen voor de Fremantle Highway. Terwijl de vlammen uit de Fremantle Highway sloegen en het nieuws internationaal werd opgepikt, was Lea de schakel tussen de Kustwacht en de pers. “Ik vond het ontzettend leuk om iets te doen wat niet direct binnen mijn vakgebied valt. Persvoorlichter is een rol waarin je heel snel héél veel kunt leren.”

Lea Versteeg

Persvragen, interviews, liveblogs en meer

Als persvoorlichter nam Lea deel aan het Operationaal Team (OT) en schakelde ze tussen talloze persvragen, interviews, liveblogs en meer. Ze heeft ze niet bijgehouden, maar Lea gokt dat ze honderden telefoontjes heeft gehad in de week dat de brand uitbrak op de Fremantle Highway. Het was niet haar eerste incident, maar wel het grootste.

Drukke, maar leuke week

Lea: “Het was een ontzettend drukke week. Maar wel… leuk druk. Ik heb in een paar dagen tijd zóveel nieuwe dingen geleerd. Ik vond het erg bijzonder om het verhaal van de Kustwacht te vertellen en daarmee begrip te kweken voor de risico’s en gevaren van ons werk. Ik ontdekte ook hoe lastig het soms is om diplomatiek te zijn en tegelijkertijd open en eerlijk. Persvoorlichting is totaal anders dan het werk dat ik normaal doe.”

Naast haar normale rol als Adviseur Nautisch Beheer loopt Lea piket als persvoorlichter.

Berichten die recht doen aan ons werk

Voor Lea is het kweken van begrip in de buitenwereld heel belangrijk. “Negatieve berichtgeving kan veel impact hebben op medewerkers”, vertelt zij. “Stel je voor dat jij je leven riskeert om mensen van een brandend schip te redden, en vervolgens is de publieke opinie dat de Kustwacht geen goed werk heeft geleverd. Dat doet wat met je. En dat maakt het ontzettend belangrijk om inzicht te geven in ons werk. Door ons verhaal te vertellen, vergroten we de kans dat de berichtgeving recht doet aan het complexe, risicovolle en soms zelfs gevaarlijke werk dat wij doen.”

Levensechte mediatraining

De eerste keer live spreken op de radio klinkt misschien eng, “maar in de praktijk viel het best mee”, aldus Lea. “Ik kon alle vragen prima beantwoorden en ik vond het ontzettend leuk om iets te doen wat niet direct binnen mijn vakgebied valt. Dit incident en deze rol heeft mijn blik verruimd. Ik weet nu bijvoorbeeld beter wat er binnen de organisatie speelt en hoe belangrijk het is om dat zorgvuldig naar buiten te brengen.”

“Bij eerdere, kleinschaligere incidenten waarvoor ik piket had, heb ik al (laagdrempelig) kunnen oefenen met het te woord staan van de pers. En de Fremantle Highway was voor mij een levensechte mediatraining.”

Lea Versteeg

Nooit alleen

Of ze leermomenten voor zichzelf heeft? “Wel een paar”, zegt Lea. “Zo zou ik een volgende keer direct een liveblog opstarten. De pers heeft dan meteen actuele informatie, wat veel telefoontjes scheelt. En bij een incident van deze omvang zou ik een volgende keer ook direct de hulp van de afdeling Communicatie inschakelen. Zij waren de hele week mijn achtervang en dat is een fijne wetenschap als je de persvoorlichting doet tijdens een incident. Ja, het is soms hard werken, maar in deze bijzondere rol sta je nooit alleen.”

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven