Nationaal Reddingmuseum

In Den Helder staat het bijzondere Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Het museum is opgericht op 10 juli 1982 en vertelt het verhaal over reddingsacties op zee in Nederland. En… de Kustwacht draagt ook een steentje bij met een bijzonder item: een oude werkplek uit het Kustwachtcentrum waar noodmeldingen binnenkwamen. Meer weten? Lees snel verder!

Reddingboten

Oude werkplek Kustwachtcentrum

Noodmeldingen op zee komen binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Kustwacht alarmeert dan de juiste partners om bijvoorbeeld een zoek- en reddingsactie in gang te zetten. Maar hoe ziet zo’n werkplek eruit waar alles in gang wordt gezet? Een werkplek in het Kustwachtcentrum heeft meerdere schermen en systemen voor het in behandeling nemen van de noodmeldingen. In het Nationaal Reddingmuseum staat een werkplek die in gebruik was tot 2019. Vanaf daar zijn er honderden noodmeldingen in behandeling genomen, geregistreerd en afgehandeld. En daardoor zijn er uiteindelijk mensen gered. Het is bijzonder om eens een kijkje achter de schermen te krijgen!

Oude meldkamertafel Kustwacht in Reddingmuseum
Werkplek uit het Kustwachtcentrum waar noodmeldingen binnenkwamen tot 2019.

Informatieve film Kustwacht

Ben je benieuwd wat er gebeurt als er een noodmelding binnenkomt bij de Kustwacht? Of wil je weten hoe wij samenwerken met de andere redders op zee: de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)? Bij de oude werkplek ontdek je het allemaal via een informatieve film!

Interactief museum

In het Nationaal Reddingmuseum is er nog veel meer te ontdekken en doen wat met water en overleven te maken heeft. Jong en oud zijn wel even zoet! Wat dacht je van:

 • Nautische knopen leren
  Leer hoe je verschillende nautische knopen via de knopentafel, met uitleg van een KNRM-bemanningslid op video.
 • Vaarsimulator
  Stap in een vaarsimulator en verstuur een bericht in morse. 
 • Virtual reality
  Beleef via virtual reality een reddingsactie op zee, waarbij je aan boord bent van een reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.
 • Windtunnel
  Ga de windtunnel in en ervaar hoe windkracht 10 aanvoelt. 
 • Rondvaart
  Maak een rondvaart met een van de historische reddingboten die bij het Reddingmuseum liggen. Dit kan van 1 april tot 1 november.

Virtual reality experience

Beleef een levensechte reddingsactie op zee door virtual reality.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de oude werkplek uit het Kustwachtcentrum en wat de Kustwacht doet? Of wil je meer weten over het Nationaal Reddingmuseum? Bezoek de website van het museum via de onderstaande knop en plan je bezoek!

Tip: in de vakanties zijn er voor kinderen altijd extra leuke dingen te doen.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven