MSC Zoe

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het containerschip MSC Zoe 342 containers. Bij de kustlijn en op enkele Waddeneilanden spoelden spullen en containers aan.

 

Containerschip MSC Zoe verloor 342 containers

Melding verlies containers

De Kustwacht kreeg de melding van het verlies van de containers toen het schip MSC Zoe ter hoogte van het Duitse eiland Borkum voer. Het schip verloor de containers al eerder in Nederlandse wateren. De eerste containers op de bodem waren gevonden ter hoogte van Vlieland/Terschelling.

Inhoud van de containers

De containers bevatten onder andere auto-onderdelen, lattenbodems, kuipstoeltjes en speelgoed. Er zijn twee containers met gevaarlijke stoffen over boord gegaan: één met peroxide en één met lithium ion batterijen.

Rol van de Kustwacht

De Kustwacht was nauw betrokken bij dit incident. De Kustwacht waarschuwde met behulp van navigatieberichten het scheepvaartverkeer over de containers op de zeebodem. Het scheepvaartverkeer op de verkeersbaan kreeg het advies om de containers noord ervan te passeren. Het Kustwachtvliegtuig vloog dagelijks boven de Waddeneilanden om de situatie te monitoren. Ook stonden we in nauw contact met betrokken organisaties zoals de Veiligheidsregio Fryslân en Rijkswaterstaat.

Links

Download beeldmateriaal

Informatie speciaal voor

Terug naar boven