Incident

14 juli 2023 10:37 uur
Soort incident: Zoek- en reddingsactie

Zeiljacht zinkt in de Westerscheldemonding


Een zeiljacht zinkt op donderdagmiddag 13 juli in de monding van de Westerschelde. Een ander zeiljacht ziet het gebeuren en meld het. De Kustwacht start vervolgens een zoek- en reddingsactie.

Vanuit de politiehelikopter wordt gezonken zeiljacht gefotografeerd
Vanuit de politiehelikopter maakt de Aerial Officer (luchtwaarnemer) deze foto van het gezonken zeiljacht. De opvarenden waren toen al gered.

Melding

De opvarenden van een passerend zeiljacht zien het andere zeiljacht namelijk omslaan. Ze melden dit bij de Belgische Kustwacht. Daar komen ze erachter dat het ongeval zich voordoet op Nederlandse wateren en lichten het Kustwachtcentrum in.

Reddingboten

De Kustwacht alarmeert reddingboten van de KNRM en de kustwachthelikopter. Scheepvaart in de buurt wordt ook gewaarschuwd. Het passerende zeiljacht geeft door dat de opvarenden in een reddingsvlot zitten. Het zeiljacht is op dat moment gezonken.

Een reddingboot van de KNRM bij het gezonken zeiljacht.

Vlot

De reddingboot Zeemanshoop van KNRM-station Breskens is als eerste ter plaatse. En vindt het reddingsvlot met de drie personen. De opvarenden worden aan boord genomen en in Vlissingen aan wal gebracht. Ambulancepersoneel onderzoekt ze hier. De personen waren erg geschrokken, maar ze hoefden verder niet naar het ziekenhuis.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven