Incident

15 januari 2023 11:41 uur
Soort incident: Zoek- en reddingsactie

Twee overboord geslagen personen uit het water gered


In de nacht van zaterdag op zondag zijn twee personen door de kustwachthelikopter in veiligheid gebracht. Beide personen waren overboord geslagen. Dit gebeurde bij twee verschillende incidenten.

Eerste reddingsactie

Het Kustwachtcentrum in Den Helder ontving rond 03:30 uur de eerste melding: in de buurt van het Schulpengat is een man overboord geslagen. Het zeiljacht voer op dat moment ongeveer zes kilometer uit de kust van Julianadorp. Het Kustwachtcentrum alarmeerde reddingboten van KNRM stations Den Helder, Callantsoog en Texel. Ook de kustwachthelikopter werd ingezet.

Archiefbeeld: kustwachthelikopter bij het AFAS station (Fotograaf: Danilo Ilić).

In veiligheid gebracht

De drenkeling is door de kustwachthelikopter uit het water gehesen en naar het AFAS Stadion in Alkmaar gebracht. Daar stond een ambulance klaar om de man naar het ziekenhuis te brengen. De tweede opvarende van het zeiljacht is met de reddingboot van de KNRM naar wal gebracht.

Tweede reddingsactie

Rond 05:00 uur ontving het Kustwachtcentrum een tweede melding: in de buurt van het Duitse eiland Borkum is een persoon van boord gevallen. De Duitse collega’s alarmeerden reddingboten en haalden de drenkeling uit het water. Vanwege de medische toestand van de drenkeling verzochten zij het Kustwachtcentrum in Den Helder om de kustwachthelikopter te alarmeren.

De kustwachthelikopter bracht beide drenkelingen in veiligheid.

Patiënt overgenomen

De drenkeling is door de kustwachthelikopter overgenomen en naar het vliegveld in Emden gebracht. Daar stond een ambulance klaar om de patiënt naar het ziekenhuis te brengen.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven