Incident

16 september 2022 09:20 uur
Soort incident: Zoek- en reddingsactie

Omgeslagen catamaran op de Noordzee


Op het Kustwachtcentrum komen donderdagmiddag tegelijkertijd meldingen van een noodradiobaken en van de Noorse Kustwacht binnen. Een catamaran is ten noorden van Vlieland omgeslagen. De exacte locatie is nog onbekend, doordat de gemelde posities van het baken verspringen.

Meerdere reddingboten en een berger liggen bij de omgeslagen catamaran.

Zoekactie gestart

Op het Kustwachtcentrum starten ze een zoekactie en daarvoor alarmeren ze het kustwachtvliegtuig, de kustwachthelikopter en meerdere reddingboten. De bemanning van het kustwachtvliegtuig pijlen het signaal van het noodradiobaken uit en vinden zo de Noorse catamaran. De twee opvarenden zitten op de kiel.

Ook de kustwachthelikopter kon indien nodig hulp bieden. Het kustwachtvliegtuig pijlde het signaal uit, vond de catamaran en maakte foto’s.

Opvarenden gered

De bemanning van het vliegtuig geeft de locatie door aan het Kustwachtcentrum en die sturen de reddingboten erheen. Ook een berger komt ter plaatse. De reddingboten nemen de personen aan boord. De opvarenden hadden het koud, maar waren verder in goede gezondheid. De redders brengen ze naar Vlieland.

Door het weer kon de catamaran niet direct geborgen worden. Inmiddels is deze aangespoeld op Vlieland.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven