Incident

29 april 2024 09:51 uur
Soort incident: Hulp- en dienstverlening

Medische evacuatie vanaf een windmolen op de Noordzee


De bouw en onderhoud van windparken op de Noordzee zorgt voor meer mensen op het water. Het kan voorkomen dat werknemers op zee medische hulp nodig hebben en naar het ziekenhuis moeten. Een bijzondere medische evacuatie vond afgelopen vrijdag plaats in windmolenpark Hollandse Kust Zuid.

Training kustwachthelikopter van evacuatie vanaf een windmolen op de Noordzee
De helikopterbemanningen zijn getraind om personen vanaf een windmolen te hijsen. (De foto is gemaakt tijdens een oefening.)

Naar ziekenhuis

Het Kustwachtcentrum kreeg via de beheerder van het windpark Hollandse Kust Zuid de melding dat een persoon medische hulp nodig had. De werknemer was toen boven in de turbine van een windmolen. De Kustwacht stuurde de kustwachthelikopter richting de windmolen. Deze persoon werd uiteindelijk in de helikopter gehesen en naar Rotterdam The Hague Airport gevlogen. Hier stond een ambulance klaar die de patiënt naar het ziekenhuis bracht.

Getraind

Als een persoon zich boven in een turbine van de windmolen bevindt, kan diegene met de kustwachthelikopter ervan afgehaald worden. De bemanningen van de kustwachthelikopters zijn hiervoor getraind. Aan boord bevindt zich altijd een SAR-nurse (ambulanceverpleegkundige) voor medische noodgevallen.

De foto’s dienen als voorbeeld en zijn niet van de medische evacuatie.

Meer informatie

Informatie speciaal voor

Terug naar boven