Incident

12 juli 2023 15:03 uur
Soort incident: Zoek- en reddingsactie

Jacht maakt water en tegelijkertijd zoekactie naar zwemmer


Bij een zeiljacht komt door een lek water aan boord. De opvarende meldt dit op dinsdagmiddag 11 juli aan het Kustwachtcentrum. Hij is bang dat het zeiljacht zinkt en het lukt het hem niet om het water eruit te pompen. Hij is de enige opvarende en vaart op dat moment ongeveer 55 kilometer west van Hoek van Holland.

Een langsvarende tanker laat zijn reddingssloep te water voor als het zeiljacht zinkt.

Hulp

De Kustwacht stuurt direct hulp en alarmeert daarvoor de kustwachthelikopter en twee reddingboten. Omliggende scheepvaart wordt gewaarschuwd en gevraagd om eventuele hulp te bieden. Door de afstand zijn de radioverbindingen slecht. Daardoor verloopt het contact tussen de opvarende en het Kustwachtcentrum moeizaam.

Zeiljacht maakt water
De kustwachthelikopter houdt vanuit de lucht het zeiljacht in de gaten. Toegesnelde reddingboten helpen later de opvarende met pompen om het water uit het schip te halen.

Jacht blijft drijven

Als de kustwachthelikopter bij het jacht komt, drijft deze nog. Deze kan contact maken met de opvarende en zo het Kustwachtcentrum informeren over de situatie aan boord. Een langsvarende tanker heeft zijn reddingsloep al te water gelaten. Even later arriveren ook de reddingboten. De bemanning van de reddingboot zet een pomp over en neemt het jachtje op sleep. Later in de avond komen ze aan in de haven van Stellendam.

Zoekactie zwemmer Wassenaarse slag

Terwijl de reddingboten zich ontfermen over de opvarende en het jacht, vliegt de kustwachthelikopter door naar het strand bij Wassenaar. Hier wordt een 16-jarige zwemmer vermist. De melding komt binnen bij de Kustwacht via de 112-meldkamer.

Veel eenheden

Op het water zoeken meerdere reddingboten en waterscooters naar de jongen. De politiehelikopter zoekt ook mee vanuit de lucht. Op het strand staan de traumahelikopter en ambulances klaar om hulp te bieden indien nodig. Helaas wordt na uren zoeken de jongen niet gevonden. In de ochtend van 12 juli wordt een overleden persoon aangetroffen op het strand tussen Wassenaar en Katwijk. Het blijkt de vermiste zwemmer te zijn.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven