Directeur Kustwacht Nederland Nicole Kuipers

Nicole Kuipers is in 1971 geboren in Delft. Ze startte in 1989 haar opleiding tot marineofficier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Bij de Koninklijke Marine vervulde ze verschillende (varende) functies. Sinds 21 april 2022 is ze Directeur Kustwacht Nederland.

Directeur Kustwacht Nicole Kuipers poseert voor onze noodhulpsleper Guardian.

VN-operatie Sharp Guard

Na haar benoeming tot officier in 1992 volgde de praktische bedrijfsintroductie als wachtsofficier aan boord van Hr.Ms. Van Kinsbergen. Het schip werd ingezet voor de VN-operatie “Sharp Guard” voor de kust van voormalig Joegoslavië. Hierna volgde ze een afsluitend studiejaar technische bedrijfskunde aan de Technische Universiteit van Eindhoven en rondde ze de officiersopleiding op het KIM af. Meerdere varende functies aan boord van marineschepen volgden. Ze nam deel aan verschillende missies, waaronder operatie “Allied Harbour” en de NAVO-operatie “Active Endeavour”.

Stafofficier

Daarna werd zij geplaatst als stafofficier bij een hoofdkwartier van de NAVO in Napels (Italië) en was ze betrokken bij de aansturing van de NAVO-operatie Active Endeavour. Bij terugkomst in Nederland volgde een plaatsing als stafofficier bij NLMARFOR, de uitzendbare, operationele staf van de marine. Na het voltooien van de Hogere Defensie Vorming (HDV) volgden wederom functies aan boord van marineschepen en bij de Defensiestaf in Den Haag.

Commandant marineschip

Van 2017 tot 2020 is Nicole Kuipers commandant geweest van Zr.Ms. Friesland en Zr.Ms. Groningen. Met beide patrouilleschepen van de marine is ze succesvol actief geweest als stationsschip in het Caribisch gebied. In totaal werd meer dan 7.000 kg cocaïne verspreid over meerdere drugsladingen in deze periode onderschept. Ze werkte hierbij nauw samen met de Kustwacht Caribisch Gebied. Hierna volgde de functie als projectcoördinator van het nieuwe marinehoofdkwartier.

Nicole Kuipers woont in Schagen. Haar vrije tijd besteedt zij bij voorkeur aan reizen en ze is regelmatig op de racefiets of golfbaan te vinden.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven