Opleidingen Operationeel Team

Voor crisisbeheersing en rampenbestrijding heeft de Kustwacht een Operationeel Team (OT). Medewerkers van de Kustwacht hebben een rol in dit team. Het OT is ervoor om bij grotere incidenten en rampen ons operationeel centrum te ondersteunen. Het OT kan 24/7 om verschillende reden gealarmeerd worden.

Operationeel Team (OT)

De Kustwacht is een belangrijke crisisorganisatie. Als je bij de Kustwacht werkt, kun je naast je gewone werk ook een rol krijgen in ons Operationeel Team (OT).

Bezetting

De bezetting van dit team bestaat uit verschillende rollen. Welke rol je krijgt, is afhankelijk van je interesse en vacatures voor het OT. Als je een rol krijgt, start je met een basistraining crisisbeheersing. Daarna volg je functiegerichte trainingen voor jouw OT-rol.

Rollen

  • Leider Operationeel Team: is de voorzitter van het OT.
  • Informatiemanager: verzamelt alle informatie over het incident dat bekend is of nog uitgezocht moet worden.
  • Verslaglegger: legt alle gegevens en acties van het OT vast.
  • Voorlichter: zorgt voor communicatie en persvoorlichting tijdens het incident.
  • MIK: een medewerker van ons Maritiem Informatie Knooppunt (MIK) zorgt voor informatie uit bijvoorbeeld douane- en politiesystemen.
  • Chef van Dienst: richt zich op de handhavingsonderdelen tijdens een incident.

Duur

De gemiddelde duur van de opleiding voor het Operationeel team is ongeveer één week. Daarnaast krijg je elk jaar ook verschillende trainingen en opleidingen. Dit om je vaardigheden en kennis op niveau te houden.

Andere opleidingen binnen de Kustwacht

Meer informatie

Informatie speciaal voor

Terug naar boven