Opleiding Medewerker Meldkamer Hulp- en Dienstverlening
Het Kustwachtcentrum bevat naast onze kantoren ons operationele centrum. Deze doet dienst als centrale meldkamer en informatie- en coördinatiecentrum. Als je hier komt te werken als medewerker meldkamer Hulp- en Dienstverlening, krijg je een speciale opleiding. Eerst moet je de basisopleiding Medewerker Kustwacht succesvol afronden voordat je met deze opleiding kunt beginnen.
Opleiding Meldkamer Medewerker
In deze video vertelt Kevin meer over de 'Opleiding Meldkamer Medewerker'.
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt om op de meldkamer te werken. Het opleidingstraject is zo opgebouwd dat je veel praktijkervaring opdoet. Onderdelen zijn bijvoorbeeld:
- Leren werken met ICT-systemen en applicaties op de meldkamer
- Training tot meldkamercentralist
- E-learnings: les en theorie over de meldkamer
- Persoonlijke groei
- Omgaan met stress- en crisissituaties
- Nautisch Engels
- Maritieme kennis en regels
Duur van de opleiding
De opleiding duurt ongeveer negen weken. Je rondt de opleiding af met een online examen en het praktijkexamen centralist. Hierna ben je nog niet klaar, maar ga je stage lopen.
Stageperiode 1
Na de opleiding en examens volgen twee praktijkstages van elk zeven weken. Bij deze stages kom je te werken bij een vast team. Je werkt dan volgens het dienstrooster en loop je mee met jouw stagebegeleider. De stageperiode sluit je af met het praktijkexamen Proeve van Bekwaamheid 1 (PVB1). Als je dit succesvol hebt afgerond, ben je klaar om op de meldkamer te werken.
Stageperiode 2
Na de eerste Proeve van Bekwaamheid (PVB1) ga je de specialisatie volgen voor de functie van meldkamermedewerker Hulp- en Dienstverlening. Die coördineert zoek- en reddingsoperaties, wijst taken toe, neemt beslissingen tijdens noodsituaties en onderhoudt communicatie met hulpverleners en partners. Tijdens de opleiding leer je alle vaardigheden die nodig zijn om deze taken uitvoeren. Eerst krijg je twee tot vier weken theorie. Daarna volgen weer zeven weken stage. Je sluit je stageperiode af met het praktijkexamen PVB2. Als je hiervoor slaagt, ben je klaar! Dan ga je op onze meldkamer werken!
Handhavingsdesk
Op de meldkamer werken ook ‘Law Officers Frontoffice’. Zij bezetten de toezicht- en handhavingsdesk. Dit zijn ook collega’s van een handhavende dienst, zoals de Douane, Politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Koninklijke Marechaussee. Tot PVB1 volgen de Law Officers Frontoffice hetzelfde traject als de opleiding meldkamermedewerker.
Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa)
Na de eerste Proeve van Bekwaamheid (PVB1) lopen de Law Officers Frontoffice vier weken stage. Ook krijgen zij les via de online e-learning modules. Daarnaast krijgen ze een opleiding tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Een boa is een ambtenaar met een specifieke opsporingsbevoegdheid. Dat houdt onder andere in dat diegene mag onderzoeken of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd. Boa’s mogen processen-verbaal opmaken. Als alles succesvol is afgerond, ga je als Law Officers Frontoffice op de meldkamer werken.
Watch Officer
Op deze pagina hebben we het over de functie Medewerker Meldkamer Hulp- en Dienstverlening. Intern de Kustwacht noemen we dat een ‘Watch Officer’. Deze benaming wordt internationaal gebruikt.