Vermissingen op zee
Wanneer iemand in de zee vermist raakt of verdrinkt, komt een belangrijk reddings- en zoekproces op gang. De Kustwacht en het Bureau Vermiste Personen Noordzee, onderdeel van het Team Maritieme Politie, spelen hier een grote rol in.
Stil en onopgemerkt
Verdrinking op zee gebeurt vaak stil en onopgemerkt. Mensen die verdrinken, hebben meestal niet genoeg kracht om hulp te roepen of om boven water te blijven. Als iemand uiteindelijk niet meer boven water kan komen, lopen de longen vol met water en gaat het lichaam zinken. Afhankelijk van factoren zoals kleding, kan het lichaam enige tijd blijven drijven. Sommige kledingstukken houden lucht vast, waardoor het lichaam langer aan het oppervlak blijft.
Zoek- en reddingsacties
Als iemand vermist raakt op zee, start de Kustwacht een zoek- en reddingsactie. Bijvoorbeeld met reddingboten, schepen en kustwachthelikopters. Zij zetten alles op alles om vermiste mensen levend terug te vinden. Helaas lukt dat niet altijd.
Taken van het Bureau Vermiste Personen Noordzee
Bij langdurige vermissingen of bij het aantreffen van menselijke resten, dan wordt het Bureau Vermiste Personen Noordzee ingeschakeld. Dit bureau is onderdeel van het Team Maritieme Politie (TMP) en is gespecialiseerd in het uitvoeren en coördineren van onderzoek. Bijvoorbeeld om stoffelijke overschotten van mensen terug te vinden en om gevonden menselijke resten te identificeren. De specialisten werken onder andere samen met het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om te achterhalen wie het slachtoffer was. Bijvoorbeeld via DNA-verwantschaps-onderzoek en het uitwisselen van informatie met relevante (inter-)nationale instanties en netwerken.
Iedere situatie is anders
Het proces van verdrinking en het aanspoelen van lichamen is ingewikkeld. Iedere situatie is anders. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend waarbij lichamen in vissersnetten terechtkwamen. Ook zijn er vermoedens dat lichamen – in zeldzame gevallen – een stuk door schepen worden meegenomen. Het aanspoelen van lichamen gebeurt helaas niet altijd en is niet voorspelbaar. Er spelen allerlei factoren mee zoals zeestromingen, temperatuur van het water, de ontwikkeling van gassen, de kleding die iemand droeg en nog veel meer. Dit maakt de zoektocht naar vermisten lastig. Wel is bekend dat lichamen regelmatig grote afstanden afleggen in de Noordzee, waardoor het erg belangrijk is om informatie uit te wisselen met de andere landen rondom de Noordzee.
Duidelijkheid bieden
De Kustwacht richt zich dus op het proces van zoeken en redden van personen die vermist zijn geraakt op zee. Het Bureau Vermiste Personen Noordzee gaat verder als iemand niet (levend) wordt aangetroffen. Het bureau zorgt er dan voor dat het stoffelijk overschot van deze vermiste persoon geïdentificeerd kan worden als het ooit wel wordt gevonden. Voor familieleden en nabestaanden is dit een belangrijk proces om in de toekomst toch duidelijkheid en rust te krijgen.