Nieuws


Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel bezoekt Kustwacht

18-10-2024    17:48 uur

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel heeft een bezoek gebracht aan de Kustwacht en het Team Maritieme Politie (TMP). Aan boord van de noodhulpsleper Guardian kreeg de minister uitleg over de handhavingstaken van de Kustwacht.

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel in gesprek met Directeur Kustwacht Nicole Kuipers

Demonstratie

Zo vertelde de politie op de brug van het schip over het slimmer en beter gebruiken van data. Daarnaast gaf een boarding team van de Kustwacht een demonstratie. Dit gecombineerde team bestaat uit handhavers van de Douane, Politie en Koninklijke Marechaussee. Ook liet de bemanning van de kustwachthelikopter zien hoe ze de politie aan boord van een schip kunnen zetten. Tussendoor sprak de minister met collega’s van de Kustwacht en politie.

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel krijgt uitleg van de politie over het slimmer en beter gebruiken van data.

Uitdagingen

Minister Van Weel: “In de gesprekken kwamen de uitdagingen waar de Kustwacht mee te maken heeft naar voren. Een van de taken op de Noordzee is het toezien op de naleving van wet- en regelgeving en het opsporen van strafbare activiteiten. Hiervoor is goed materieel natuurlijk essentieel!”

De bemanning van de kustwachthelikopter liet zien hoe ze de politie aan boord van een schip kunnen zetten.

Handhavingstaak

“De Kustwacht staat bekend om de dienstverleningstaken, zoals zoek- en reddingsacties. De handhavingstaak op de Noordzee in samenwerking met onze partners is minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk. Daarom hebben we de minister van Justitie en Veiligheid David van Weel vandaag een goed beeld gegeven van deze hoofdtaak. En door dat samen met Team Maritieme Politie te doen, laten we de kracht van ons samenwerkingsverband zien!” kijkt Directeur Kustwacht Nicole Kuipers terug op het bezoek.

Directeur Kustwacht Nicole Kuipers licht de handhavingstaak van de Kustwacht toe aan minister Van Weel.

Team Maritieme Politie

Het Team Maritieme Politie (TMP) is gevestigd in het Kustwachtcentrum. Personeel van de Politie werkt daarnaast op onze meldkamer en het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK-NL). TMP spoort strafbare activiteiten op. Bij incidenten zoals aanvaringen, branden, vermiste personen en ongevallen op schepen op de Noordzee en wereldwijd doet TMP onderzoek naar overtredingen of strafbaar handelen.

Meer informatie

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven