Nieuws
Kustwacht feliciteert 200-jarige KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) werd 11 november 1824 opgericht. Ze bestaan nu dus 200 jaar! Directeur Kustwacht Nederland Nicole Kuipers feliciteerde in Elburg de jarige redders. “Al 200 jaar staan jullie klaar om anderen te helpen. Gefeliciteerd met dit mooie moment!”
Kustwacht feliciteert 200-jarige KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) werd 11 november 1824 opgericht. Ze bestaan nu dus 200 jaar! Directeur Kustwacht Nederland Nicole Kuipers feliciteerde in Elburg de jarige redders. “Al 200 jaar staan jullie klaar om anderen te helpen. Gefeliciteerd met dit belangrijke moment!”
KNRM
Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Na een scheepsramp en een zeldzame reddingspoging verdronken zes redders. Daarna ontstond een georganiseerde reddingsorganisatie met stations langs de kust. In 200 jaar veranderde de roeireddingboten naar snelle motorboten. De kurken reddingvesten werden speciale overlevingspakken.
Betrouwbare partner
Op het KNRM-reddingstation Elburg sprak Nicole Kuipers de aanwezige vrijwilligers toe: “Ik ben trots op de KNRM als onze belangrijkste partner voor het uitvoeren van zoek- en reddingsactie op de Nederlandse wateren. Een betrouwbare partner op wie we altijd een beroep kunnen doen. Maar ook voor iedereen die zich op het water begeeft en hulp nodig heeft. Altijd belangeloos. Mijn collega’s en ik zijn jullie daar dankbaar voor. Op naar nog vele jaren samenwerken!”
Golven bedwingen
Nicole Kuipers overhandigde een kunstwerk aan directeur KNRM Jacob Tas. Dit als symbool voor de samenwerking en de gezamenlijke vooruitgang. “Het toont aan dat we figuurlijke golven bedwingen, waar de vrijwilligers dat letterlijk doen.”
Herdenking
De KNRM heeft duizenden mensen gered. Maar dit is niet zonder gevaar, want in 200 jaar heeft het vrijwilligerswerk 74 redders het leven gekost. Ze betaalden de hoogste prijs om anderen te redden – met hun leven. Daarom stond de KNRM daar bij stil in de Grote Kerk van Elburg. Maar ook bij de personen die ze helaas niet konden redden. In de kerk kwamen daarom redders, geredden, nabestaanden en genodigden bij elkaar voor een speciale herdenkingsdienst.