Incident
Aanvaring watertaxi en snelboot bij Terschelling
De Kustwacht startte een grote zoek- en reddingsactie nadat de watertaxi Stormloper en snelboot Tiger tegen elkaar aanvoeren. De aanvaring vond net na 07:00 uur plaats bij het Schuitengat, een geul tussen Terschelling en Vlieland. Bij de aanvaring kwamen twee mensen om. Twee anderen, onder wie een kind van 12 jaar, zijn nog vermist.
Zoek- en reddingsactie
Het Kustwachtcentrum in Den Helder alarmeerde meerdere reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) en de kustwachthelikopter. Ook drie boten van Rederij Noordgat, een politiehelikopter, de Guardian en de Terschelling, een schip van Rijkswaterstaat, kwamen ter plaatse. De veiligheidsregio Friesland schaalde op naar GRIP 3 voor de opvang van de slachtoffers. De GRIP-procedure zorgt voor onderlinge afstemming en coördinatie tussen hulpdiensten.
De watertaxi
In de watertaxi zaten acht mensen. Vier van hen werden uit het water gehaald door de Skua, een boot van rederij Noordgat. De Arie Visser, een reddingboot van de KNRM en de kustwachthelikopter vonden nog twee mensen. Zij werden gereanimeerd. Dit mocht helaas niet meer baten. Twee personen zijn nog vermist: een 12-jarig kind en een volwassen man.
“In het gebied is veel stroming, waardoor iemand die te water raakt snel kan afdrijven”, licht Jan Hansen, persvoorlichter van de Kustwacht toe. “Daardoor is het zoekgebied steeds verder uitgebreid”.
De snelboot
De snelboot maakte na de botsing water maar kon op eigen kracht doorvaren. De 21 opvarenden en zes bemanningsleden zijn opgevangen in Harlingen.
Einde zoekactie door Kustwacht
De zoekactie naar overlevenden is gestaakt. In het gebied is uitgebreid en intensief gezocht. Na verloop van tijd zijn de overlevingskansen helaas verstreken. De politie gaat over tot een bergingsactie. Het kustwachtvliegtuig en het kustwachtvaartuig Visarend worden ingezet ter ondersteuning van de bergingsactie.
Oorzaak
Naar de oorzaak van de aanvaring wordt onderzoek gedaan. Team Maritieme Politie van de Landelijke Eenheid start een strafrechtelijk onderzoek naar de aanvaring. De schippers zijn volgens standaardprocedure aangehouden voor verhoor. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het incident.
In deze infographic leggen we de verschillende taken uit van de Kustwacht, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Reddingsbrigade bij een zoek- en reddingsactie.
Download infographicPers/media: +31 (0) 88- 950 2222
Eenheden
-
Reddingboten KNRM
In dienst van: KNRM Bekijk Reddingboten KNRM -
Terschelling
In dienst van: Rijkswaterstaat Bekijk Terschelling -
Guardian
In dienst van: Kustwacht Bekijk Guardian Skua
In dienst van: Rederij NoordgatTyphoon
In dienst van: Rederij NoordgatHurricane
In dienst van: Rederij Noordgat
-
Politiehelikopter
In dienst van: Politie Bekijk Politiehelikopter