Meldkamer Medewerker Scheepvaartveiligheid

De Noordzee is één van de drukste zeeën ter wereld, waar scheepvaart, offshore-activiteiten en natuur samenkomen. Als Meldkamer Medewerker Scheepvaartveiligheid hou jij het overzicht en grijp je in waar nodig. Je monitort scheepsbewegingen, herkent risico’s en zorgt dat incidenten worden voorkomen of beperkt. Vanuit de meldkamer werk je samen met een team en partners zoals Rijkswaterstaat, Politie en Douane.


Solliciteer op www.werkenvoornederland.nl

Meldkamer Medewerker Scheepvaartveiligheid

Als Meldkamer Medewerker Scheepvaartveiligheid hou jij het overzicht op de Noordzee en grijp je in waar nodig. Je monitort scheepsbewegingen, herkent risico’s en zorgt dat incidenten worden voorkomen of beperkt.

  • Locatie Den Helder
  • Opleidingsniveau MBO
  • Contract Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
  • Einddatum Reageren kan tot en met: 7 april 2025
  • Aantal uur 38
  • Salaris Schaal 8; €3.439 - €4.616 (bruto)
  • Je werkt in een 24-uurs ploegenrooster.

Taken en talenten

Als Meldkamer Medewerker Scheepvaartveiligheid ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid op zee en binnenwateren.

Wat ga je doen

Je dagelijkse werkzaamheden bestaan uit:

  • Situatiebewaking: je stelt het Operationeel Situatiebeeld Noordzee (OSN) op door systemen zoals AIS, RADAR en CCTV te gebruiken.
  • Risicoanalyse: je monitort scheepvaartverkeer, herkent risicovolle situaties zoals aanvaringen of gevaarlijk vaargedrag en onderneemt actie.
  • Communicatie: je informeert schepen, windmolenparken en andere stakeholders over de situatie en geeft advies over navigatie en veiligheid.
  • Incidentbeheer: je coördineert acties tijdens incidenten, levert nautisch advies en werkt samen met handhavingspartners.
  • Administratie: je logt gegevens nauwkeurig, draagt taken goed over aan collega’s en werkt mee aan evaluaties en rapportages.

Wie zoeken wij

De eigenschappen die onze nieuwe collega kenmerken:

  • Je hebt minimaal MBO werk- en denkniveau.
  • Een MARCOM-A-certificaat en BOA-diploma is mooi meegenomen. Heb je deze niet? Geen probleem, dan leiden wij je intern hiervoor op.
  • Kennis van scheepvaart is een pre.
  • Je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden (Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift).
  • Je bent stressbestendig, proactief en werkt graag resultaatgericht.
  • Je hebt geen bezwaar om te werken in een volcontinu rooster (24/7). Een nachtdienst draaien is voor jou geen probleem.
  • Je bent flexibel en bereid om in te vallen voor collega’s of een extra dienst te draaien.

Welkom in de meldkamer van de Kustwacht

Ons operationeel centrum is de meldkamer van de Noordzee. Hier komt alles samen: van noodmeldingen die binnenkomen tot het opstarten van zoek- en reddingsacties. En van rampen- en incidentbestrijding tot het handhaven van wet- en regelgeving. Vanuit het operationele centrum houden we toezicht op de Noordzee en grote binnenwateren. Onze missie? Zorgen dat de Kustwacht altijd paraat staat én de taken die aan de Kustwachtorganisatie zijn toebedeeld, effectief uitvoeren. Dat doen we samen, met inzet van iedereen.

Basisopleiding Medewerker Kustwacht

Kom jij ons team versterken? Dan laten we jou natuurlijk niet zwemmen. Nieuwe collega’s die bij de Kustwacht komen werken worden begeleid in de wereld van de Kustwacht en het nautische werkveld. Dit doen we door jou te laten starten met de ‘Basisopleiding Medewerker Kustwacht’, zodat je goed voorbereid aan je nieuwe uitdaging kunt beginnen. Hierin komen alle belangrijke aspecten van het werk bij de Kustwacht aan bod. Van maritieme onderwerpen tot het opsporen van vermiste personen en werkbezoeken aan verschillende organisaties.

Vervolgopleiding

Voor de functie Meldkamer Medewerker Scheepvaartveiligheid krijg je een speciale opleiding. Deze opleiding duurt ongeveer zeven maanden. En bestaat uit een meldkamertraining en een gedeelte van de opleiding Vessel Traffic Service (VTS). Voor het VTS-gedeelte werkt de Kustwacht samen met de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding (NVVO) in Rotterdam. Je leert hier de vaardigheden om gevaarlijke situaties op zee te herkennen en direct de gevolgen daarvan te begrijpen.

Over de Kustwacht

Veiligheid op de Noordzee, daar draait het bij de Kustwacht om. We zorgen voor veiligheid op het water, redden mensen in nood, controleren of iedereen zich aan de regels houdt en sporen strafbare activiteiten op. Dat coördineren we vanuit de meldkamer in Den Helder waarbij we samenwerken met verschillende diensten zoals de KNRM, Douane, en Politie. Als medewerker bij de Kustwacht draag je niet alleen bij aan de veiligheid van vandaag, maar bouw je ook mee aan de maritieme wereld van morgen.

Ministerie van Defensie

De Noordzee wordt steeds drukker en voller. De komende tijd breiden we ons team daarom flink uit. Als Meldkamer Medewerker Scheepvaartveiligheid stap je in de wereld van de Kustwacht, onderdeel van het Ministerie van Defensie.

Arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

  • Je bent in het bezit van rijbewijs B en beschikt over eigen vervoer.
  • Elke nieuwe medewerker start met de basisopleiding. Daarna doorloop je een interne vervolgopleiding die je specifiek voorbereidt op jouw rol in de meldkamer. Tijdens de hele opleiding krijg je gewoon salaris.
  • Je werkt op basis van onregelmatige werktijden, verdeeld over drie ploegendiensten in de meldkamer:
    • Ochtendploeg: 06:30 – 14:45 uur
    • Middag-/avondploeg: 14:30 – 22:45 uur
    • Nachtploeg: 22:30 – 06:45 uur
  • Een online screening, Engelse test en referentiecheck kunnen deel uitmaken van het sollicitatieproces. Een assessment is verplicht voor functies op de meldkamer.
  • Zet voor de zekerheid alvast de volgende data in je agenda, want de selectiegesprekken gaan plaatsvinden tussen 17 maart en 4 april 2025.
  • Goed om te weten: bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.
  • Voordat je bij ons in dienst komt vindt er een veiligheidsonderzoek (VGB) plaats.
  • Werk je bij een bureau en wil je een kandidaat voorstellen voor deze vacature bij de Kustwacht? Bedankt, maar hier gaan we niet op in. We werven onze nieuwe collega graag zelf.

Heb je vragen?

Danny

Danny Hageman

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze vacature? Bel of app mij gerust op 06–13850705. Je kunt mij natuurlijk ook e-mailen: opleidingen@kustwacht.nl. Ik sta klaar om je vragen te beantwoorden!

Solliciteer op www.werkenvoornederland.nl

Arbeidsvoorwaarden

  • Vakantiegeld en Eindejaarsuitkering
    Individueel Keuzebudget (IKB)
  • Reiskosten
    Reiskosten
  • Betaald ouderschapsverlof
    Betaald ouderschapsverlof
  • Ontwikkelmogelijkheden
    Ontwikkelmogelijkheden / studie- en loopbaanmogelijkheden
  • Pensioen bij ABP
    Pensioen bij ABP
  • Sportfaciliteiten
    Sportfaciliteiten
  • Saamhorigheidsactiviteiten
    Saamhorigheidsactiviteiten

Sollicitatieprocedure

1

Solliciteren

Het insturen van je sollicitatie verloopt via de website werkenvoornederland.nl. Onze P&O-afdeling ontvangt alle sollicitaties en verwerkt deze. Je krijgt dan bericht of je een uitnodiging krijgt voor een eerste gesprek of dat andere kandidaten in deze fase de voorkeur krijgen.

2

Eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit vindt plaats bij ons in Den Helder. We bespreken jouw competenties, eerdere werkervaring en uiteraard de inhoud van de functie. Zo kunnen we samen bepalen of deze functie goed bij jou past.

3

Assessment

Voor functies op onze meldkamer vragen we je om aanvullende stappen te doorlopen, zoals het maken van een Engelse taaltest. Daarnaast is een assessment een verplicht onderdeel van het sollicitatieproces.

4

Veiligheidsonderzoek

De Kustwacht is onderdeel van Defensie. Je krijgt daarom een veiligheidsonderzoek. Dat voert de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) uit. Meer hierover lees je op de website van werkenbijdefensie.nl.

5

Arbeidsvoorwaardengesprek

We plannen een arbeidsvoorwaardengesprek in met P&O. Tijdens dit gesprek bespreken we uitgebreid onze arbeidsvoorwaarden. Zijn al je vragen beantwoord? Na jouw enthousiaste ‘Ja!’ kan jouw avontuur bij de Kustwacht beginnen!

6

Start

Op jouw eerste werkdag hangt de Kustwachtvlag uit om jou te verwelkomen! Tijdens een onboardingsdag vertellen we je alles over de organisatie, de basisopleiding en andere belangrijke zaken die goed zijn om te weten.

7

Basisopleiding

Nieuwe collega’s die bij de Kustwacht komen werken begeleiden we in de wereld van de Kustwacht en het nautische werkveld. Dit doen we door jou te laten starten met een basisopleiding, zodat je goed voorbereid aan je nieuwe uitdaging gaat beginnen. Hierin komen alle belangrijke aspecten van het werk bij de Kustwacht aan bod en kom je meer te weten over onze eenheden.

8

Vervolgopleiding

Voor de functies op de meldkamer krijg je een speciale opleiding. Je leert communiceren, hoe de systemen werken, samenwerken en snel handelen. De inhoud van de opleiding is afhankelijk van je functie.

 

 

 

 

Lees meer

Informatie speciaal voor

Terug naar boven