Interview
“Bij elk telefoontje weet ik niet wat er gaat gebeuren”
Van stuurman op zee tot Watch Officer bij de Kustwacht. Thomas Zeelen maakte in 2021 de stap naar de Kustwacht. “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. De vacature voor Watch Officer was perfect. Nu kan ik mijn nautische ervaring inzetten voor iets waar ik graag mijn werk van wil maken: mensen in nood helpen.”
Omslag
Tijdens de coronatijd werkte Thomas als stuurman op een schip. Als er iemand aan boord ziek werd, was er door de coronamaatregelen geen hulp van een arts of ziekenhuis mogelijk. Thomas voelde zich machteloos, omdat hij vond dat deze mensen hulp nodig hadden. Dat was zijn omslagpunt. Thomas: “Ik dacht als het lot van mensen mij zo aan het hart gaat, moet ik hier iets mee gaan doen. Zo kwam ik bij de Kustwacht terecht.”
Interne opleiding
Om Watch Officer te worden, volgde Thomas een interne opleiding bij de Kustwacht. Zoals elke nieuwe kustwachtmedewerker begon hij eerst met de basisopleiding Medewerker Kustwacht. Daarna doorliep hij nog twee leerlijnen: de Opleiding Medewerker CCC en de specialisatie tot Watch Officer.
Nautische basiskennis
“Ik vond erg leuk om het opleidingstraject bij de Kustwacht te doen. Toevallig zaten er in mijn groep meer gelijkgestemden met een achtergrond in de zeevaart. Bij de basisopleiding kregen we een stukje nautische basiskennis. Ondanks dat ik daar al veel over wist, heb ik er toch veel van geleerd. Met zeiljachten en andere pleziervaartuigen heb ik bijvoorbeeld nooit eerder te maken gehad. Deze nautische kennis is voor de meldkamer juist heel belangrijk.”
Werkbezoeken
Werkbezoeken aan partners van de Kustwacht maken ook deel uit van de opleiding. “Dit is ontzettend leerzaam, omdat je op het Kustwachtcentrum vaak met deze organisaties te maken krijgt. Daarnaast zijn het hele leuke dagen. Het is een goede mix van het nuttige met het aangename.”
Stages
De basisopleiding duurt zeven weken en de vervolgopleiding Medewerker CCC negen weken. De vervolgopleiding heeft Thomas afgesloten met meerdere stageperiodes. Je werkt dan al volgens het rooster in wisseldiensten, maar nog wel onder het toeziend oog van een stagebegeleider. “Dat was een super leerzame tijd. Ik hou ervan om de dingen die ik heb geleerd lekker in de praktijk te brengen. Daar gedij ik gewoon het beste in. Uiteindelijk maakte het niet uit in welke ploeg je terecht komt. Van elke ploeg leerde ik weer nieuwe dingen.”
Je grenzen oprekken
Tijdens de opleiding ligt de nadruk op het versterken van teamwork en stressbestendigheid. Dit zijn twee onmisbare vaardigheden voor medewerkers op het Kustwachtcentrum. “Teamwork en stressbestendigheid zaten al in mijn rugzakje, maar nu leerde ik het op een andere manier. Of het nu om echte of trainingsincidenten ging, je wordt uitgedaagd totdat je je grens bereikt hebt. Ik herinner me een paar acteurs die precies wisten welke rollen ze moesten aannemen om ons op de kast te jagen”, lacht Thomas. “Vanaf dat breekpunt leerden we om onze grenzen verder op te rekken in die stressbestendigheid en dat teamwork. Deze ervaring gaf me veel zelfinzicht. Het was precies wat ik nodig had.”
Specialisatie training Watch Officer
Als laatste stap van het opleidingstraject volgde Thomas de specialisatie training tot Watch Officer. “In deze training leerden we alles over de taken en vaardigheden van een Watch Officer. We waren bijvoorbeeld bezig om zoekgebieden te maken. Daarna heb ik stage gelopen om er meteen ervaring mee op te doen.” Thomas rondde zijn opleidingstraject in 2022 af. Vanaf die tijd werkt hij als Watch Officer op het Kustwachtcentrum.
Een typische werkdag
Het werk op het Kustwachtcentrum bevalt hem goed. “Bij elk telefoontje weet ik niet wat er gaat gebeuren. Een noodmelding kan van alles zijn: van een drenkeling in zee tot een vastgelopen jacht. We ontvangen een noodradiobaken van een vliegtuig. Of er komt een aanvraag voor een Radio Medisch Advies binnen waarvoor we met een arts moeten schakelen. Soms leiden de meldingen tot een zoek- of reddingsactie. Tussen de noodmeldingen door werken we aan andere taken. We volgen bijvoorbeeld alle activiteiten op de Noordzee en sturen weers- en veiligheidsberichten naar de scheepvaart. Dit is mijn werkdag kort samengevat.”
Tip van Thomas
De Kustwacht is een crisisorganisatie die zowel op zee, land als in de lucht werkt. Dat maakt ons werk ingewikkelder en uitdagender dan dat van andere crisisorganisaties. Thomas sluit daarom af met een tip voor iedereen die overweegt om bij de Kustwacht te komen werken: “Aan het begin komt er veel nieuwe informatie op je af. Maak je vooral niet druk om de kennis die je niet hebt. De Kustwacht gaat je goed begeleiden in alle kennis die nodig is om je werk goed te kunnen doen. Je wordt startbekwaam gemaakt. De fijne kneepjes van het vak leer je uiteindelijk in de praktijk.”