Interview


Vliegende start met de Basisopleiding Medewerker Kustwacht

05-08-2024    14:08 uur

Bij de Kustwacht krijgen alle nieuwe medewerkers de ‘Basisopleiding Medewerker Kustwacht’. Deze opleiding geven we binnen de Kustwacht om je voor te beiden op je nieuwe baan. Hierna start je op je werkplek of je gaat vanwege je functie verder met een vervolgopleiding. Erica van den Boogaard vertelt over haar ervaringen.

Van Koninklijke Marine naar Kustwacht

Erica heeft na 25 jaar Marine de overstap naar de Kustwacht gemaakt. Ze werkt nu als Hoofd Beleidsadvies. Door haar marineachtergrond is Erica al bekend met verschillende maritieme onderwerpen. Dus toen de Basisopleiding Medewerker Kustwacht begon, hoopte ze dat het ook voor haar de moeite waard zou zijn. Gelukkig bood de opleiding haar genoeg nieuwe uitdagingen en leermomenten.

Brede basiskennis

In de opleiding komt bijvoorbeeld aan bod hoe onze organisatie werkt, met wie we samenwerken en over wat er op de Noordzee gebeurt. De opleiding duurt ongeveer zeven weken. Erica: ”Je maakt gelijk een vliegende start. Met deze opleiding krijg je een brede basiskennis van de hele Kustwacht. Dat helpt enorm als je daarna aan het werk gaat of nog een vervolgopleiding doet. Sinds ik als Hoofd Beleidsadvies aan het werk ben, merk ik dat ik al veel weet. Zonder de basisopleiding zou het inwerken een stuk langer duren.”

Erica werkt nu als Hoofd Beleidsadvies en vertelt dat de basisopleiding haar een vliegende start gaf.

Werkbezoeken

De werkbezoeken naar de partners vond Erica het leukste en meest belangrijke onderdeel van de opleiding. “We zijn bijvoorbeeld naar de KNRM en Rijkswaterstaat geweest. Het gaf mij een goed beeld van hoe een partner werkt en wat hun uitdagingen als organisatie zijn. Je gaat daardoor de werkprocessen van de Kustwacht beter begrijpen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Voor Erica was het stukje persoonlijke ontwikkeling van de opleiding ook heel interessant. “Met het onderdeel ‘Mentaal fit’ krijg je inzicht in je eigen reacties en de manier waarop je brein werkt. Mooi dat de opleiding hier aandacht aan geeft. We hoeven niet altijd de stoere man of vrouw te zijn. Voor de werksfeer is het vaak beter om je uit te spreken.”

Tijdens de basisopleiding vinden er werkbezoeken plaats, bijvoorbeeld aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Je eigen netwerk

Met de basisopleiding bouw je ook aan je eigen netwerk binnen de Kustwacht. Zo volgde Erica de basisopleiding samen met acht andere nieuwe collega’s van andere afdelingen. “Je leert mensen al snel goed kennen doordat je samen een opleiding volgt. De hele dag samen, dat schept een band,” lacht Erica. “Ook nu in mijn nieuwe functie weten we elkaar te vinden. Buiten je directe collega’s heb je dus gelijk een goed intern netwerk.”

Werken bij een crisisorganisatie

Werken bij een crisisorganisatie betekent dat je van veel dingen iets moet afweten. Tijdens de opleiding komt er dus best wat informatie op je af. Erica: “Uiteindelijk zie je de samenhang en valt alles samen. De Kustwacht is een brede en afwisselende organisatie met verschillende functies. De basisopleiding Medewerker Kustwacht zorgt voor een stevige basis en een waardevol netwerk!”

Meer nieuws

Informatie speciaal voor

Terug naar boven