Adviseur Nautisch Beheer

Houd je van de zee en scheepvaart? Dan is de functie Adviseur Nautisch Beheer iets voor jou! Je zorgt onder andere voor een veilige en vlotte afwikkeling van de scheepvaart op het Nederlandse deel van de Noordzee. Je coördineert nautische zaken en belangen. En daarnaast ben je verantwoordelijk voor (vaarweg)markeringszaken-, plannen en ontwikkelingen op de Noordzee.

Nieuwsgierig? Lees het gesprek hieronder voor meer informatie!

Hoi Jaap, ik zag de vacature voor de functie van Adviseur Nautisch Beheer bij de Kustwacht. Dat lijkt me een interessante baan!

Jaap: Hoi! Leuk dat je me een bericht stuurt! Het is inderdaad een super interessante baan, vooral als je van de zee en scheepvaart houdt 😊

Dat klinkt goed! De Noordzee boeit mij altijd al. Kan je me meer vertellen over wat deze functie precies inhoudt?

Jaap: Zeker! In essentie zorg je als nautisch beheerder voor een veilige en vlotte afwikkeling van de scheepvaart op het Nederlandse deel van de Noordzee. Je zorgt dat alle activiteiten en werkzaamheden op de Noordzee op elkaar aansluiten, je bepaalt noodzakelijke (veiligheids)maatregelen, en geeft nautisch advies voor ministeries en verschillende maritieme activiteiten en projecten.

Kun je misschien wat voorbeelden geven? 

Jaap: Tuurlijk! Er gebeurt heel veel op de Noordzee. Er worden windparken gebouwd. Er komen steeds meer offshore installaties in het kader van medegebruik in windparken. Denk aan drijvende zonnepanelen, zeewierkwekerijen, waterstofturbines, etc. Er vinden evenementen plaats. Er worden kabels en leidingen aangelegd. Er worden olie- en gasplatforms ontmanteld. Er is nu ook een getijcentrale die energie opwerkt door stroming in de zee. Je hebt dus met allerlei (nieuwe) dingen te maken. En die hebben invloed op de veiligheid van het scheepvaartverkeer. 

Genoeg te doen dus…

Jaap: Klopt. Wij zorgen met ons team voor een veilige en vlotte doorvaart en we proberen aanvaringen of aandrijvingen te voorkomen. Al is niet álles te voorkomen natuurlijk. Daarom krijg je als adviseur nautisch beheer ook een rol in het Operationeel Team (OT) voor als er een crisis is, zoals laatst met de brand op de Fremantle Highway. Het Operationeel Team kan 24/7 gealarmeerd worden om bij grotere incidenten en rampen het operationeel centrum te ondersteunen.

Hoe ervaar jij dat? Al die gebeurtenissen, al die veranderingen?

Jaap: Voor mij is het een belangrijke uitdaging om als team up-to-date te blijven van alle ontwikkelingen. We hebben veel overleg met verschillende betrokken partijen zoals het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat., omdat zij onze adviezen meenemen in de vergunningen die zij afgeven. Ook het scheepvaartverkeer hecht veel waarde aan de adviezen die de Kustwacht geeft, dus dit doen we in lijn met internationale afspraken en regelgeving. Via onze beleidsafdeling worden we op de hoogte gehouden van alles wat er speelt, zodat wij daarnaar kunnen handelen. 

Windmolenpark

Het klinkt als een functie waar je nooit verveeld raakt! Wat zoeken jullie precies in een kandidaat?

Jaap: We zoeken iemand met een hbo-opleiding in het maritiem domein, en toch ook wel enige maritieme kennis. Het is vooral handig als je een idee hebt van de procedures en wet- en regelgeving waar je mee te maken hebt op de Noordzee. En natuurlijk zoeken we iemand die besluitvaardig is, durf heeft en resultaatgericht is. Want de Kustwacht is een behoorlijk praktische organisatie. 

Nog een laatste vraagje. Hoe ziet de toekomst van jullie afdeling eruit?

Jaap: Met al die activiteiten en werkzaamheden wordt het steeds drukker op de Noordzee, en dus ook binnen ons team. We zitten in een erg veranderende en groeiende omgeving. Dus we kunnen je hulp goed gebruiken;)

Dank je wel voor je informatie. Ik ga de vacature nog eens goed bekijken want ik ben wel enthousiast nu. 

Jaap: Leuk om te horen! Wil je misschien de link naar de vacature nogmaals hebben? 

Graag, doe maar.

Jaap: Dit is hem. Het zou leuk zijn als je besluit te solliciteren! En als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

Super, dat zal ik zeker doen! 

Nautisch Beheer

Solliciteren

Heb je het bovenstaande gesprek gelezen en denk je: dit lijkt mij gaaf! Sollicteer dan direct via de onderstaande button. Via deze button kun je ook meer lezen over de functie-eisen en de arbeidsvoorwaarden.

Informatie speciaal voor

Terug naar boven