Vliegende eenheden

Deze worden ter beschikking gesteld door een aantal ministeries en de NOGEPA.

Bekijk hier een overzicht van alle vliegende eenheden in beeld.

Ministerie van Defensie
Detwee Kustwachtvliegtuigen worden door het ministerie van Defensie (Koninklijke Luchtmacht) beheerd. Het onderhoud wordt gedaan door Jet Support. De vliegers zijn van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht en de waarnemers zijn van de diverse ministeries. Deze vliegtuigen, van het type Dornier 228-212, bv. PH-CGN en PH-CGC, zijn uitgerust met navigatie-, communicatie-, opsporings-, foto- en videoapparatuur. 

De taken van het vliegtuig zijn o.a.: 
- Ondersteuning bij SAR acties 
- Opsporen en identificeren van verontreinigingen (olie/chemicaliën) en de bron van de verontreiniging. 
- Toezicht op het vaargedrag van schepen. 
- Zeeverkeersonderzoek, waarbij gegevens van schepen (naam, soort schip, nationaliteit, wel of  niet geladen enz.) worden opgenomen en verwerkt, waardoor men een overzicht krijgt van de drukte op de Noordzee.

OpMarine Vliegkamp De Kooy bij Den Helder issquadron 860 van het Defensie Helikopter Commando gestationeerd. Dit squadron vliegt met de NH-90 helikopter. Deze helikopters zijn tot 2020 niet beschikbaar voor SAR. Thans wordt de SAR taak uitgevoerd met particuliere helikopters van het type Dauphin van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) . Voor de donkere uren is nog een helikopter van NHV van het type Dauphin, gestationeerd op de Maasvlakte, beschikbaar. Deze helikopter wordt normaliter gebruikt voor het uitvoeren van beloodsingen.

Ministerie van Veiligheid en Justitie
Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. De KLPD heeft een aantal helikopters tot haar beschikking die, indien nodig, door het Kustwachtcentrum kunnen worden ingezet. Deze helikopters zijn van het type Agusta Westland AW139, zoals de PH-PXY.